Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut satışlarında nisan ayı verileri belirlendi

Konut satışlarında Türkiye geneli Nisan ayı tablosu iç açıcı görünmüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışlarında yaşanan azalma bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,5 olarak görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri paylaştı

Her ay düzenli bir şekilde yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı konut satışlarında yaşanan verileri paylaştı. Yaşanan azalmanın bir önceki yılın ayı dönemine göre yüzde 55,5 olarak görüldüğü verilerde; koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sürecinde, Nisan ayında toplam 42 bin 783 konut satışı gerçekleştirildi.

Banka kredisine uygun konut satışlarında yaşanan alımlar azalma yaşarken; ipotekli konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemi içerisinde yüzde 23,9 oranında azalma yaşadı. Toplam konut satışlarına bakıldığında ise ipotekli satışların payı yüzde 39,9 olarak belirlenmiştir.

Nisan ayı içerisinde yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,8 azaldı. Yaşanan azalma karşısında rakam 790’a inmiştir. Yabancıya yapılan satışlarda, Nisan ayını kapsayan süreç itibariyle tercihler en yoğun İstanbul iline ait oldu. İlk sırayı alan İstanbul, 374 rakamıyla ayı kapattı. 150 konut satışının gerçekleştiği Antalya ili ise ikinci sırada yer alıyor. Antalya’yı takip eden Ankara’da 47 konut satışı gerçekleştirildi. Sıralamada yer alan İzmir’de 30, Yalova’da 25 konut satışı görülüyor.

Nisan ayını kapsayan sürede Iraklıları geride bırakan İranlılar, Türkiye genelinde konut alımlarında ön plana çıktı. Toplamda 157 konutun İranlılar tarafından aldığı belirlenirken, ikinci sıraya yerleşen Iraklılar, bu ayı 103 konut ile tamamladı. 61 konut satın alan Rusları, 54 konut ile Afganlar takip etti. Çinliler ise Türkiye genelinde 40 konut alımı gerçekleştirdi.

Konut satışlarında İranlılar öne geçti

Konut satın alımlarında Türkiye’de 2015 yılından itibaren birinci sıraya yerleşmeyi başaran Irak, bu yıl itibariyle ikinci sıraya yerleşmiştir. Yaşanan gerilemenin en büyük nedenleri arasında Amerika ve Irak arasında tatsız gelişmelerin ortaya çıkması olarak görülüyor. Ardından tüm dünyaya yayılan koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı satın alımları güçleştirdi. Bu sırada kültürel anlamda bize en yakın olan, sınır komşumuz İran ise sağlık hizmetleri konusunda güven teşkil eden Türkiye’den ev satın alımını gerçekleştirmiştir. Yabancıya konut satışlarında daha fazla detaya sahip olmak için tıklayınız.