Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satışlarının en fazla olduğu il yüzde 18,8’le İstanbul

Yurttaşlara yapılan konut satışları, kasım ayında, hem aylık hem de yıllık bazda gerilerken ocak ile kasım ayı arasında yapılan satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 arttı.

Bu yılın 11 ayında, 1 milyon 393 bin 335 adet daire satıldı.

Ocak ile kasım ayı arasını kapsayan dönemde, banka ipoteği aracılığıyla satış sayısı, geçen yılın aynı aralığına göre yüzde 98 oranında artış gösterdi. Bu dönemde satılan 1 milyonu aşkın konutun 558 bin 706 adedi, banka ipoteği konularak satıldı.

Diğer satış türleri, aylık ve yıllık bazda azalsa da bu dönem de yıllık bazda yüzde 3,4 oranında azaldı. Bu yılın başından kasım ayının sonuna kadar 834 bin 629 adet ev, diğer satış türleri kapsamında satıldı.

Hangi illerde ne kadar satıldı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2020” raporuna göre satışların en fazla olduğu il, yine İstanbul. İstanbul, Türkiye içerisindeki pastadan yüzde 18,8 oranında pay alarak ilk sıraya girdi.

İstatistiklere göre geçen aydaki satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 geriledi. Kasım ayı içerisinde 112 bin 483 adet satış işlemi gerçekleştirildi. Kasımdaki satışlar, ekim ayına göre de geriledi. Bu yılın ekim ayında 119 bin 574 adet satış işlemi gerçekleştirildi. Kasım ayındaki satışların 36 bin 658’i ikinci el kategorisinden oldu.

İstanbul’u yüzde 9,5 oranındaki payla Ankara takip etti.

Başkentte, kasım ayında, 10 bin 710 adet ev satıldı. Ankara’yı takip eden şehir İzmir’de, geçen ay içerisinde 6 bin 574 adet satıldı. İzmir, diğer şehirler arasındaki pastadan yüzde 5,8 oranında paya sahip oldu.

En az konut satılan il hangisi?

Aylık bazda konut satış sayısının en düşük olduğu il, Ardahan olarak kayda geçti. Ardahan’da, ay içinde 15 adet konut satışı yapıldı. Hakkâri’de 23, Bayburt’ta ise 78 adet satış işlemi gerçekleştirildi.

Taşınmaz Haber