Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut sektörü bu yıldan umutlu

İnşaat sektöründe sıfır konut satışları, bu yılın ilk yarısında seçimler ve döviz kurundaki oynamalar gibi nedenlerle geçen yıla göre düşüş gösterdi. Satışların 2019’un ikinci yarısında tekrar artacağı tahmin ediliyor.

2019’un ilk 6 aylık döneminde döviz kurlarındaki artış, 31 Mart yerel seçimleri ve 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimleri sebebiyle konut satışları geçen senelere göre düştü. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye genelinde gerçekleştirilen satışları 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48.6, ipotekli konut satışları yüzde 84.6, ilk kez satılan konut sayısı yüzde 59.2, ikinci el konut satışları ise yüzde 38.9 oranında düşüş gösterdi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve İstanbul İnşaatçılar Derneği üyesi Helmann Consturaction firması Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, 5-10-20 senelik ikinci el konutların el değiştirmesinin sektöre faydası olmadığını söyledi. Özgün, “Önemli olan sıfır konutların el değiştirmesi. Biz buna ilk satışlar diyoruz. Bu ilk satışların sayısının fazlalığı önemli, özellikle ilk satışlara baktığımızda haziran ayında 23 bin, geçen yıl haziran ayında ise 57 bin adet satış var. Sıfır konut satışında yüzde 59 azalma gerçekleşti” diye konuştu.

Kredili ev alımında düşüş

Selman Özgün; bankalardaki ipotekli satışlar, faiz şartları gibi hem faiz hem de banka kredisi kullandırılmasındaki şartların ağırlaştırılması nedeniyle sıfır konut satışlarının düştüğünü dile getirdi.  Özgün, “Haziran ayında ipotekli satışlar yüzde 85 azalmış, yani insanların kredili ev alımının yaklaşık yüzde 85 azaldığını gösteriyor. Haziran ayı için Ramazan Bayramı tatili ve İstanbul seçimi de etkileyici oldu” dedi.

Sıfır konutların maliyetleri daha yüksek

Özgün, sıfır konut satışlarında en önemli etkenlerden birinin döviz kurlarına bağlı maliyetlerdeki yüksek artışlar olduğunu kaydetti. Özgün, “Geçen yıllardaki birinci konut satışları maliyetleri şu an çok üstünde. Geçen yıl 100 ise bu yıl 200-250 diyebiliriz. Zaten bekleyen bir konut stoğu da var, bir de ikinci el piyasasındaki satışlar var. Asıl sorun oradan kaynaklanıyor” diye konuştu.