Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Konut sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler

En değerli yatırım olan evleri risklere ve tehlikelere karşı korumak gerekir. Evleri yangından hırsızlığa, baskınlarından yıldırım çarpmalarına kadar her türlü doğal afet ve kazaya karşı sigortalayabilmek mümkün. Peki konut sigortası nedir ve yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?

* Konut sigortası, binayı ve isteğe bağlı olarak içindeki eşyaları güvence altına alır. Böylelikle bina teminatı ile içerideki her tür sabit tesisat da sigorta kapsamına girer.

* Kiracı olanlar, sadece eşya teminatı alarak tüm mobilya ve objeleri güvence altına alabilir.

* Konut sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre değişir fakat hepsindeki ortak ana teminat, yangın için olandır. Yangın teminatı; olası yangın, yıldırım düşmesi ve patlamalar dolayısıyla meydana gelen zararları güvence altına alır.

* Deprem sigortası tüm sigorta şirketlerinin poliçe kapsamına dahil ettiği bir teminat değildir. Bunu sorup öğrenmek gerekir.

* Sigorta yaptırmadan önce firmaların sunduğu tüm teminatları kıyaslamalı.

* Konut ile konut içindeki her türlü ortak kullanım alanı ve tesisler, bahçe, avlu ve çevre duvarları poliçeyi meydana getirir. Bina dışında kalan alanlar ve eşyalar da poliçenin teminat kapsamına ayrıca dahil ettirilebilir.

* Konut sigortası yapan şirketler, kagir binaları tam ve yarım kagir olmak üzere ikiye ayrılır. Bina tam kagir ise bunu belirtmek gerekir.

* Değerli eşyalar çoğunlukla poliçe kapsamına alınmaz ancak belirli bir limiti olabilir. Farklı bedeller için ayrıca teminat talep etmek gerekebilir.

* Sigorta şirketlerinin sunduğu özel indirimler ve kampanyalar da takip edilmelidir.

* Enflasyondan korunmak da ek bir teminat olarak alınabilir. Bu teminatla binanın ve eşyaların güncel değeri korunmuş olur.

* Sigorta ve poliçe kapsamları için araştırmaya başlamadan önce gayrimenkul danışmanından binanız, konumu ve geçmişi ile ilgili faydalı bilgiler almak sigortalatma işlemini kolaylaştırabilir.