Kategoriler
Emlak Haberleri

“Konut tapu harcı ve KDV oranı düşürülsün”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin yıllık 750 bin yeni konuta gereksinimi olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda konut sahipliliğini yükselterek kira artışlarını dengelemek adına iki tavsiyede bulunmuştur. Yalnızca 150 metrekareye dek, ilk kez konut sahibi olacaklardan konut tapu harcı olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay veya 1 yıl süre ile almayabilir. Aynı zamanda yine 150 metrekare ile sınırlı olmakla beraber yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1 oranına indirilebilir.” Sözlerini ifade etmiştir. Özetle konut tapu harcı ve KDV oranının düşürülmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.

Şekib Avdagiç yazdığı bildiride şöyle bildirdi; Son zamanlarda yaşanan kira artışlarıyla ilgili, “Artış ne yazık ki çözümü zor bir konuma geldi. Nedeni de şu ki; 2 milyon lirayla konut almaya yeltendiğinizde konutun kirasını, mevduat geliriyle karşılaştırınca arada büyük fark oluyor. Bu nedenle alıcıya bazı teşviklerde bulundurulmasının artısı olacağı düşüncesindeyiz.”

Türkiye’nin konut gereksiniminde var olan konut stokları ve ikinci el satışlarla beraber günümüze gelindiğini ifade eden Avdagiç, şöyle belirtti;

“Yalnızca birkaç tane kriter belirteyim. Her yık ortalama 550 bin evlilik oluyor. Aynı zamanda göç, deprem, yenilemelerle birlikte her yol 750 bin konutun ülkemizde yapılması gerekli. Yalnızca İstanbul’da her yol 110-120 bin konut gereksinimi doğuyor. İstanbul’da satış oranları düşüşte. Bunun yanı sıra çoğunlukla da pandemiyle tedarik ağında oluşan sıkıntılarla beraber inşaatta girdi masrafları önemli ölçüde arttı.”

Avdagiç: “Satışlar artınca stoklar eriyecek ve yeni projeler başlayacak”

Avdagiç, devletin alacağı önlemler hususunda yeni konut sahiplilik miktarının yükseleceğini belirtti. “Alınacak önlemlerle kiraya olan talep alacağından dolayı kira artışları da yavaşlayacaktır. Satışların yükselmesiyle beraber tamamlanamayan projeler bitecek ve sektörde hareketlilik olacaktır. Bu arada duran projelerin devam etmesiyle beraber istihdam artacak. Stoklar eriyecek ve yeni projelere başlanacaktır.” İfadelerini de kullanmıştır.

İTO başkanı, gündeme getirilen tavsiyelerin, vatandaşlara ait döviz mevduat hesaplarının liraya çevrilmesine de katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Ayrıca, “Bir diğer netice de sektöre hareketlenmeye başlayınca devletin de vergi geliri yükselecektir.” Değerlendirmesini yaptı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız...