Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut teşvikleri birinci el satışlarda yeterli olmadı

Konut teşvikleri yeni rekor sayıların elde edilmesini sağlarken, asıl istenilen birinci el satışlara yeterli gelmedi. Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümünü kaplayan gayrimenkul ve inşaat sektörü bilinmezlik içinde hükümetin yeni desteklerini bekliyor.

Konut teşvikleri ekonomiyi güçlendirmedi

Geçtiğimiz 1 Haziran’dan bu yana artış yaşayan konut satışları, yıllık bazdaki değerin yüzde 209,7’ye çıkmasına neden oldu. Toplamda 190 bin 12 adet konut satışı gerçekleşirken, bu rakam ipotekli satışlarda yüzde 1.286 artış yakaladı. Bu sayede ipotekli satışların toplam rakamı 101 bin 504’e ulaşmıştır.

Hükümet teşvikleri sonucunda birinci elde 0,64, ikinci elde 0,74’e düşen konut faizleri, tarihi rekoru da beraberinde getirdi. Ancak satışlarda yaşanan olumlu seyrin Türkiye ekonomisini çevirecek düzeye erişmesi için, birinci el konutların elden çıkması gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yakın zamanda açıklanan veriler ise, sektöre dair umutları yeniden kırdı.

İnşaat sektörü hükümet desteği bekliyor

Kırılan heveslerin ardından yeni bir girişim bekleyen inşaat sektörü, hükümetten çözüm önerileri talep etti. KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, ikinci el faiz oranlarının birinci ele göre daha fazla olmasına rağmen konut satışlarında öne çıktığını söyledi. İkinci el konut satışları elde edilen rekor sayının toplamda yüzde 70’ini dolduruyor. Bu değerlerin daha önce yarı yarıya olduğunu hatırlatan Elmas, vatandaşların yeniden yüzlerini birinci ele dönmesi için çalışması gerektiğini belirtti. Teşviklerin hızlandırıcı bir mekanizma olduğu ancak birinci elde yeteri kadar işe yaramadığı anlaşıldı. İkinci ve birinci el satışların yeniden dengelenmesi adına ilave girişimlerde bulunulmalı.

“Vergi indirimleri yeni bir teşvik olabilir” diyen Altan Elmas, üreticilerin kampanyalardan yarar sağlayamadığından bahsetti. Üreticilere yönelik KDV indirimlerinin getirilmesi ya da ayrı bir destek paketi uygulaması, vatandaşların ilgisini çekmeye yeter. Örneğin, kredi faizlerindeki düşüşün 0,64 değil de 0,54 olması bile sektörü kalkındırır.

Konut satışları istenilen düzeye erişmedi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, satışlarda yaşanan artışın tatmin edici olduğunu ancak, birinci elde beklenilen düzeye erişilmediğini aktardı. Birinci el konut satışlarında yüzde 30,9’luk değer beklenilen seviyede değil.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, yaşanan fiyat artışlarının vatandaşlar tarafından izin verilmemesi gerektiğini söyledi. “Satın alınacak olan evin gerçek fiyatının öğrenilmesi özellikle fırsatçıların önünü kapatacaktır.” ifadesinde bulundu.

Birinci el konut satışları neden önemli?

Gayrimenkul sektörüne bağlı 250 alt sektörün, Türkiye ekonomisinin çarklarını döndürdüğü biliniyor. İkinci elde satışların sadece bireysel olarak kazançlı olduğu görülürken, sıfır konutların satışı yeni yatırımların ve istihdamın açılmasını sağlar. Fakat birinci el satışların durmasındaki asıl nedenler, yüksek fiyatlı konutlara karşı alım gücünde düşüş yaşanmasıdır. Ayrıca önümüzdeki süreçte ekonomik belirsizliğin yarattığı ortam satışların seyrini değiştirdi.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version