Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut ve kira fiyatlarının artış yaşadığı ülke Türkiye

Türkiye artan enflasyon ile Türk lirasının son yıllarda değer kaybetmesiyle birlikte ekonomide birçok alanı etkilemiştir. Aynı zamanda konut ve kira fiyatlarını da etkilemiştir. Avrupa istatistik ofisi verilerine göre son 1 yılda yüzde 32’lik konut fiyatlarında artış söz konusudur. Son bir yıl içerisinde kira artışının en fazla olduğu ülke Türkiye’dir. Avrupa Birliği genelinde 2020 bir gün bir döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1’lik bir artış söz konusudur. Türkiye’den sonra konut ve kira fiyatlarının artış yaşadığı ülke yüzde 17 ile Lüksemburg, 15,3 ile Danimarka ve 12 ile Litvanya olmuştur.

Bazı ülkelerdeki konut fiyatlarının düşme sebepleri

Konut fiyatları çoğu ülkede yükselirken bazı ülkelerde gerçekleştirilmiştir. Bu ötelerin konut fiyatlarının düşmesi ya da çok az artmasının başlıca sebepleri borç krizi olarak adlandırılmaktadır. Yunanistan dışında Euro bölgesi krizden en çok etkilenen ülkelerin başında Kıbrıs, İspanya ve İtalya bulunuyor. Söz konusu ülkelerdeki bankaların borç verme kriterlerini sertleşmesi ile daha az konutlar satın alınmıştır. Bu da Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelerin fiyatlarının çok az artması veya düşmesine sebep olmuştur. Verilerde Yunanistan’ın verileri yok fakat Yunanistan Merkez Bankası’nın verilerine göre son 10 yılda Yunanistan’da konut fiyatları yaklaşık olarak yüzde 29 oranında düşmüştür.

Konut ve kira fiyatlarının artış Türkiye’de gerçekleşiyor

Euro satın verilerine göre 2020 ve 2021 yıllarının arasında Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 oranında artış yaşanmıştır. Konut fiyatlarında olduğu gibi ülkeler arasındaki en fazla kira fiyat artışının olduğu ülke Türkiye olmuştur. Türkiye yüzde 5’lik artış ile Avusturya, yüzde 4,1’lik artış ile de Letonya takip etmektedir.

Bu şekilde konut ve kira fiyatlarında artış ülke bazında alınabilmektedir. Ülkelere göre kira fiyatlarında az bir yükseliş ve çöküş veya çok yükseliş gibi oranlar görülebilir. Bu grafik olarak tablo şeklinde sizlere sunulmuştur. Bunu detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu tablo güncel olarak değişiklik göstermektedir.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version