Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut ve otomobil fiyatlarına denetim geliyor

Konut ve otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlara karşı vatandaş şikâyet sayısını arttırdı. Hizmet ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ellerine ulaşan şikayetlerin ardından harekete geçti. Bakanlıklar tarafından iki koldan inceleme başlatıldığı öğrenilirken, denetim ekiplerince ikinci el konut ve araç fiyatlarında yaşanan fark yakından incelenecek.

Konut ve otomobil fiyatlarına fahiş zam!

Hükümet teşvikleriyle ortaya çıkarılan düşük faizli kredi destek paketleri vatandaşların yüzünü anlık güldürebildi. 2 Haziran tarihinden bu yana başvuruların kabul edildiği süreçte ikinci el konut ve otomobil fiyatları zirveyi gördü. Bu artışların konutta en az yüzde 30’a yükseldiği, ikinci el otomobilde ise yüzde 40’ı bulduğu tespit edildi.

Alo 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden yapılan ihbarların 60 bine ulaştığı duyurulurken, bu ihbarların çoğunluğu 12 bin firma hakkında yapıldı. Vatandaşlardan gelen taleplerin ardından Hizmet ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, denetimleri sıkılaştırma kararı almıştır. Karara göre her iki bakanlıktan yetkililer saha içi denetimlerine çıkacak.

Fırsatçıların önü kapanıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan ihbarların sonucunda 10 bin firma ve 50 bine yakın ürüne yönelik incelemenin tamamlandığı duyuruldu. Ayrıca 2 bin 400 firmanın da savunma aşamasında olduğu belirtildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kamu bankalarının başlatmış olduğu sürecin ertesi gününde ikinci el konut ve otomobil fiyatlarındaki değişimin ele alınacağını bildirdi. Son olarak; “Böylesine hassas bir dönemde ortaya çıkan fırsatçılara geçit verilmeyecek. Her türlü şikâyet titizlikle değerlendiriliyor.” dedi.

Sürece dair çalışmalara başlayan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, tedarikçi ve perakende işletmelerine giren maliyete bakacak. Maliyet artışında haklı bir sebebi olmayanlara karşı önlemlerin alınması bekleniyor.

Sadece iki ayda 11.8 milyon lira ceza

Bakan Pekcan, aynı zamanda denetim faaliyetlerinin Reklam Kurulu üzerinden de yürütüldüğünü belirtti. Mart – Nisan ayında gerçekleştirilen üç toplantıda maske, dezenfektan, gıda gibi ürün satışında yer alan firmalara mevzuata aykırı davrandıkları gerekçesiyle 11.8 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca Mayıs ayı itibariyle Covid-19 salgın hastalığı kapsamında yeni denetimler gerçekleştirilmiştir. Denetimlerde maske, dezenfektan gibi sağlık ürünleri ve gıda ürünleri öne çıktı. Ticaret il müdürlükleriyle birlikte toplamda 10 bin 577 firmaya ait 38 bin ürün incelemeden geçti. Mevzuata ilişkin uyum sağlamayan firmaların değerlendirilmesi ise yine Haksız Fiyat Kurulu üzerinden yapılacaktır.

Fiyat artışı en az yüzde 40’ı buldu

Pandemi döneminde sosyal izolasyon kurallarına uyum sağlayan vatandaşlar aynı süreci devam ettirmek istiyor. Bu yüzden toplu taşıma kullanımlarından kaçınanların ikinci el otomobil istekleri daha fazla öne çıktı. Kamu bankalarınca verilen destekleri fırsat bilen vatandaş kendine uygun bir ikinci el otomobil bakıyor. Fakat her geçen gün mal sahiplerinin aynı otomobil üzerinde fiyat farkına gittiği görüldü. Şu an birinci el otomobiller için kullanılan yüzde 0.49 ila 0.69 faiz oranı, ikinci el otomobillerde 0.82’yi buluyor. Ancak yine fırsatçıların duruma el attığı ve otomobil fiyatlarında en az yüzde 40 oynama yaptığı görülmüştür. Bu nedenle Bakanlık kapsamında 2 bin 400 firmanın savunması alınıyor.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.