Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yalıtımlarında teşvik talepleri enerji tasarrufunda rol oynayabilir

Konut yalıtımlarında teşvik talepleri kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yeniden masaya yatırıldı. Türkiye genelinde pek çok binanın soğuk günlerde enerji harcamalarını yüksek seviyelerde tuttuğu bilinmektedir. Yalıtımsız binalarda enerjinin tamamen dışarı akıtıldığı süreçte ısınmaya ait faturalar kabarmaya devam ediyor.

Enerji Verimliliği Derneği’nin verilerinde ise 10 milyona yakın bulunan bina stoklarının yüzde 87’si konut nitelikli. Ancak bu konutlarda enerjinin yüzde 35’lik kısmı binalarda tükenmektedir. Isı kayıplarının önlenmesi adına Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İhsan Sılkım, 6 milyon yapının yalıtım sürecine girmesi gerekliliğinden bahsetti. Yalıtımla birlikte beklenen gaz tasarrufu yıllık 3 milyarı bulabilir.

Konut yalıtımlarında beklenen teşvikler

Kış aylarının kapıya dayanmasının ardından Türkiye genelinde konut problemleri yeniden ele alındı. En büyük sorunun yalıtım olduğuna dikkat çeken Enerji Verimliliği Derneği tarafından araştırma verileri kamuoyuna sunuldu. Binalarda harcanan enerjinin büyük çoğunluğu ısıtma ve soğutma olarak ikiye ayrılmaktadır. Isı kayıplarında yüzde 40’lık oran dış duvarlardan kaynaklı iken, yüzde 30’u pençelerden, yüzde 17’si ise kapı ve hava girişlerindendir.

Verilere göre kayıpların yüzde 7’si çatıdan ve yüzde 6’sı ise alt kat döşemelerinden kaynaklanıyor. Türkiye’de tüketim oranlarının Avrupa ülkelerine kıyasla en az 3 ila 5 kat artış yaşadığına dikkat çeken dernek, yalıtım yapılması gerekliliğini hatırlattı. Konuya ilişkin konuşan Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, en az 6 milyon yapının yalıtım ihtiyacının var olduğundan söz ediyor. Yalıtımın ardından yıllık gaz tasarrufunda beklenen oran 3 milyarı bulabilecekken, 1 milyar dolarlık gaz ithalatında da azalma görülebilir.

İngiltere örneği dikkat çekti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bir zamanlar müsteşarlık yapan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yalıtımda ucuza kaçan binaların enerji tüketimlerinde kayıp yaşadıklarından söz ediyor. Aynı zamanda iklim değişikliğini hızlandıran süreçte çevreyi kirleten gazların salınımı artmaktadır. Öztürk, pandemi sürecinde doğru bir yönetim planı geliştiren İngiltere örneğine dikkat çekti.

İngiltere’de ev, ofis, okul gibi sıklıkla kullanılan binalarda enerjinin verimli bir hale dönüşmesi için harcanacak tutarın yarısı devlet bütçesinden sağlanmakta. Hibe sistemi sayesinde teşviklerin arttırıldığı ortamda, pandemi sürecinde kısıtlanan iş imkanlarının genişlemesi beklenmektedir.

Sera gazının azaltılmasında büyük rol üstlenecek olan yalıtım projesi, enerji yoğunluğunu azaltacak ve kişilere yeni istihdam kapısı sağlayacaktır. Bu nedenle Türkiye’de de kısa süre içerisinde yeni bir yol haritası oluşturulmalı. Doğru bir yalıtım ve enerji tasarruflu binalar ile çevre ve insan sağlığı yeniden hatırlanmalıdır. Kamu bankalarının geçtiğimiz aylarda indirim sürecinden geçmesi gibi konu yalıtımlarında beklenen teşvikler plana koyulmalı.

Malzemeler birbiriyle uyumlu olmalıdır

Baumit Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer, konut yalıtımlarında kullanılacak olan malzemelerin birbiriyle uyumlu olması gerektiğini söylüyor. Doğru bir uygulayıcı tarafından kullanılacak doğru malzemeler ile beklenen sonuçlar alınacaktır. Ancak seçimlerde oluşan yanlışlar enerji verimliliği sağlamaz. ETAG gibi global standartlara uyumlu sistemlere güvenmeli ve uygulamalarda yapının taşıyıcı unsurları önemsenmelidir.

Seferberlik hareketi

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, yeni konut projelerinde tamamlanan ısı yalıtım maliyetini ele aldı. Toplam maliyetin yüzde 1 ila yüzde 3 oranına eriştiğine değinen başkan, 100 metrekarelik bir daire için harcanan fiyatının 7 bin ila 8 bin 500 lira arasında değişim gösterdiğini söyledi. Uygulamalarda 5 seneye uzanan amorti edilebilir süreç, KDV iadeli kampanyalar ile seferberlik ilanında rol oynamalıdır.

Milli enerji dikkate alınmalı

Ali İhsan Sılkım yapmış olduğu açıklamalarda Türkiye’nin enerjiyi ithal ettiğini hatırlatıyor. Sakarya gaz sahası üzerinden gelen müjdeli haberi anımsayan Sılkım, Akdeniz’de de aynı sonuçları almak için henüz beklemede. Konya Karapınar’da işlemeye başlayan YEKA projesi gibi atılımlar sayesinde üretimde öne çıkan enerji yenilebilir kaynakları günbegün arttırıyor. Devletin enerji alanına aktarmış olduğu yatırımlar tüketicide enerji verimliliği konusunda farklı bir bilinç oluşturacaktır. Sılkım’a göre, binalarda yalıtım yapılmalı ve ev aletlerinde enerji tasarruflu seçimlere yönelim sağlamalıyız.

Enerji Kimliği nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binanın asgarideki enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını ve yalıtım özellikleri hakkında bilgileri ele alıyor. İçeriğinde ısıtma ve soğutma sistemleri verimi hakkında detayları barındıran EKB, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren şart olarak sunulmaktadır. Yeni karara göre alım, satım ve kiraya verme durumunda iş ve işlemlerle ilgili Enerji Kimlik Belgesi aranıyor. Yeni binalarda minimum C sınıfından Enerji Kimlik Belgesi istenirken, mevcut binalarda bu sınıflandırma A ve G aralığında tutuldu.

Isı yalıtımı hakkında benzer habere göz atmak için tıklayınız.