Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yatırımcıları piyasanın hareketlenmesi için kampanya istiyor

Konut yatırımcıları faizlerin yükselmesinin ardından yeni bir kampanya daha bekliyor. Yükselen faizler karşısında piyasanın duraksadığı haberlerine karşılık, Zonguldak’ta yatırımlarını sürdüren iş adamı Şahin Yalçın’dan piyasaya yeni bir bakış açısı geliştirildi. Yatırımcıların hareketlenmesi adına yeni bir kampanyanın oluşturulması, faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle kuvvetlenecektir. Faizde kamu bankalarınca iki ay süreyle uygulanan 0,64 oranlı kredilerin piyasaya girmesi, satışta artışa neden olacak. Yalçın, yatırımcıların satış yaptıkça piyasanın hareketlendiğini söyleyerek, diğer alt sektörlerinde yine yatırımcıya bağlı olduğunu belirtti.

Konut yatırımcıları adına faizde 0,64 oranı korunmalı

Zonguldak’ın Kozlu ilçesine yatırım yapmaya devam eden iş adamı Şahin Yalçın, yatırımcı gözüyle açıklamalarda bulundu. Bakış açısının piyasada genişletilmesi gerekliliğini öne çıkaran Yalçın, yüzde 1 seviyesini aşan kredi faiz oranlarında düşüş eğilimi görmek istiyor. İç piyasada oluşan duraksamayı rafa kaldırmanın bir diğer yolu yatırımcıyı teşvik etmektir. Ancak konut yatırımcıları yükselen faiz oranlarının karşısında yatırım yapma isteğini kaybetti. Bu nedenle geçtiğimiz haziran ayında kamu bankalarınca uygulamaya sokulan yüzde 0,64 faiz oranı bir kez daha gündeme getirilmelidir. Yalçın’a göre, yatırımcının harekete geçmesi diğer sektörlerde de zincir harekete başlatacak. Böylece konut alan, beyaz eşyaya yönelim gösterecektir. Yalnızca beyaz eşya ile yetinmeyen vatandaşlar, mobilya, kilim ve perde de alacak.

Yatımcı yatırım yapmaktan çekiniyor

Şahin Yalçın, yükselen konut faizlerinin gözleri korkuttuğundan bahsetti. Yalnızca konut satışlarını etkiliyor gibi gözükse bile diğer alt sektörlerinde zararı görülmektedir. Faizlerin yükselişi yatırımın önünü kapatan en büyük engel. Parayı bankada tutmayı tercih eden yatırımcı, yatırım yapma planlarını konut faizlerine bağlıyor. 24 katlı binanın teslim sürecini tamamladıklarından söz eden Yalçın, binanın yanına ikinci bir kısım olan 18 katlı bloğun teslim süreçleri hakkında alıcıları bilgilendirdi. Projede 1 buçuk yıl süren 2 blok için sosyal tesis geliştirme planlarını gündeme getiren iş adamı, projeyi bu şekilde teslim edeceklerini söylüyor.

Satılan dairelerin geliri yeni bina için kullanıldı

İş adamı Yalçın, süreçte etkilenen ilk isimlerden birisi olduğunu söyledi. Salgın hastalık tedbirlerinin saha içlerine sıçramasıyla birlikte çalışma alanları ve saatleri kısıtlandı. Piyasanın durgunlaşma haberinin ardından hükümet teşvikleri öne çıkmıştır. Haziran ayında kamu bankalarınca uygulamaya sokulan faizde 0,64 oranları birçok müteahhide nefes aldırdı. İnşaat sektöründe iki ay boyunca oluşturulan bu trendin yeniden gündeme getirilmesi gereklidir. Müteahhitlik sektörü altında sıfırdan inşaat yapanlar için 0,64 faiz oranları bir kez daha düşünülmeli. Gerekirse sıfır inşaatlar için faiz oranları geçerli tutulmalı, ikinci el konut satışlarında faizler eski seviyesinde kalmalıdır. İkinci elde 1,25 düzeyinde oranlar korunmalıydı. Fakat kampanya kapsamına alınan ikinci el konut faizleri hem zammı getirdi hem de vatandaşların döviz yatırımlarına sebep oldu. Olaya geniş açıdan bakıldığında paraların yüzde 90’nın bankada olduğu görülebilir. Ancak sıfır bir bina yapan müteahhitler olarak yatırım dövize gitmek yerine yeni bir binanın inşaatı için kullanılıyor. Müteahhide destek olmak açısından 0,64 faiz oranı bir kez daha düşünülmeli.

Bina satışları diğer sektörleri hareketlendirdi

Konut yatırımcıları açısından yüzde 0,64 faiz oranının piyasada devreye girmesi müteahhitler açısından da yeni bir nefes oluşturacak. İş adamı Şahin Yalçın, sürece ilişkin yapmış olduğu açıklamasında bina satışlarının diğer alt sektörleri de hareketlendirdiğini belirtti. Daire satışıyla birlikte anahtar sahipleri mobilya, beyaz eşya, kilim ve perde alıyor. Sektörde zincir görevi gören bina satışlarının önündeki zorluk ancak düşen faiz oranıyla korunabilir.

Konut kredi haberlerine göz atmak için tıklayınız.