Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yatırımları dünya genelinde 45 ülkede fiyat dengesini değiştirdi

Konut yatırımları küresel etkileşim içine giren salgın hastalığa rağmen devam ediyor. Yatırımcıların gayrimenkul arayışlarının sürdüğü 2020 yılı içinde, dünya üzerindeki 45 şehirde konut fiyatları yükseldi. İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından yapılan araştırmada, dünyanın önde gelen şehirleri sıralamaya sokuldu. Konut fiyatlarına ilişkin yürütülen araştırmanın sonucunda 45 kentten 28’i fiyat artışına giderken, 17’si ise geriledi.

Konut yatırımları salgın hastalığa karşı direnç gösteriyor

Çin üzerinden uluslararası sınırları aşan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı küresel etkisini devam ettirmektedir. Yıl bazında yatırım yönünü gayrimenkulden yana kullanmaya devam eden pek çok yatırımcı, dünya genelinde önde gelen 45 şehirde işleri değiştirdi. İngiliz şirket Knight Frank’in araştırma konusuna göre, konut fiyat endeksi 45 ülkenin en popüler şehrinde sürdü. 28’inde fiyat artışının yaşandığı yıl, geriye kalan 17’si için düşüş tespiti yapılmıştır.

İstanbul’un bu yıl listedeki konumunu koruyamadığı ve 45 ülke arasına sokulmadığı görülürken, Küresel Kentler Konut Endeksi 2020 üçüncü çeyrek verileri açıklandı. Veriler karşısında son 12 ay içerisinde ev fiyatlarının en fazla yükselişe geçtiği şehir, Yeni Zelanda’nın en kalabalık nüfusuna sahip Auckland şehri oldu. Ev fiyatlarında yüzde 12.9’luk artışın yaşandığı şehri, yüzde 10.2’lik artış ile Filipinlerin başkenti Manila takip etti. Yüzde 8.9 artış ile listede üçüncülüğe yerleşen Çin’in Shenzen kenti olurken, Kanada’nın en büyük şehri ve ticaret merkezinde de ev fiyatlarının artışı dikkat çekiyor. Burada son fiyatların yüzde 8.4 artışa geçtiği tespitinin ardından sıralama düşüşle devam ettirildi.

Konut fiyatlarında Singapur düşüşe geçti

Şehir devleti olarak bilinen ve toplam nüfusu 6 milyona erişen Singapur’da yüzde 6.1’lik bir düşüş yaşandı. Konut fiyatlarındaki bu gerilemeyi yüzde 6 ile Bangkok ve yüzde 5.4 ile Hong Kong takip etti. Konut yatırımları küresel anlamda işleyişi pandemiyle birlikte bozarken, araştırmanın yönü Avrupa’ya kaydırıldı. İngiltere’nin başkenti Londra’da yüzde 4.5’lik bir azalma olduğuna dair yapılan tespitler, Madrid’de yüzde 3.5, Paris’te ise yüzde 0.5 olarak karşımıza çıkıyor. Almanya’nın başkenti Berlin’deki artışın yüzde 0.9 olduğu, Berlin’i ise Moskova’nın yüzde 1.3 artışla takip ettiği gözlemlendi. Yatırım bakımından New York’ta yüzde 4.1 dilimlik düşüş, Dubai’de yüzde 3.7’ye ulaştı.

Exit mobile version