Kategoriler
Emlak Haberleri

Konuta kampanya satışları arttırdı

15 Mayıs 2018 tarihi ile 30 Haziran tarihleri arasında başlatılan konutta indirim kampanyası stoklardaki konutların bir çoğunu eritmeye yetti. Satışların bu dönemde oldukça yükseldiği 2017 yılını Haziran ayına göre 2018 yılı Haziranda satışlar yüzde 22.4 oranında arttı.

Kamu ve özel sektörün inşaat sektörünün canlanması için başlattığı kampanya amacına ulaştı. 15 Mayıs 2018 ile 30 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleşen ve 100’ün üzerinde firmanın 0.98 faiz ve yüzde 20 indirim yaparak başlattığı kampanyaya KDV ve tapu harçlarına yapılan indirim de eklenince bir çok vatandaş bu fırsatı değerlendirmek için harekete geçti. Satışların arttığı bu dönemde satış rakamı ise 119 bin 413’e ulaştı.

Faizlerin yükseklerde seyretmesi nedeniyle inşaat sektöründe bir durgunluk yaşanıyordu. Bu kampanya ile ipotekli satışlarda da beklenen artış oldu. Haziran ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35.3 artarak 47 bin 648’e ulaştı. İpotekli konut satışlarının toplam içindeki payı ise yüzde 39.9 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise yıllık bazda yüzde 7 artarak 2 bin 60 oldu. Yabancıya konut satışında İstanbul 764 satışla ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 525 konutla Antalya takip ederken Bursa 117, Ankara 83 ve Yalova 74 konut satışıyla en çok konutun alıcı bulduğu iller olarak listede yerini aldı.

Ülke uyruklarına göre Irak 315 konut ile en fazla satış yapılan ülke oldu. Irak’ı sırasıyla, 228 konut ile İran, 169 konut ile Rusya Federasyonu, 139 konut ile Afganistan ve 110 konut ile Suudi Arabistan izledi. Konut kredisi faiz oranının sektördeki durgunluğun ana sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kampanya, yaz tatili ve ramazan ayına denk gelen dönemde bile artış sağladı. Satışın yüzde 39.9’nun ipotekli satışlardan olması, alıcılarının düşük faizi tercih ettiğini gösteriyor. Yüksek faiz oranları, alımlar üzerinde baskı yatırken konut üretimindeki maliyetleri de artırıyor” ifadelerini kullandı.

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas ise şunları söyledi: “Satış artışında ‘Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak’ kampanyasın da etkili olduğunu, konut alıcısı ve yatırımcılar, yüzde 0.98 faize ek sunulan yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim imkanını iyi değerlendirdiğini belirtti. Elmas ayrıca kamu ve özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirmeleri gerektiğini söyledi.