Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta 42 ülke arasından ikinci olduk!

Konutta fiyatların düşmesinin ardından Türkiye diğer ülkeler arasında ‘fiyatlarda en fazla düşüş yaşayan ülkeler’ sıralamasında ikinci oldu. Konuya ilişkin detayları aktaran Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, konut fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte, Brezilya’dan sonra 42 ülke arasındaki sıralamada Türkiye’nin ikinciliği elde ettiğini belirtti.

Konutta fiyatların düşmesi Türkiye’yi ikinci yaptı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye genelindeki konut fiyatları 2015-2019 yılları arasında reel olarak yüzde 8,4 ucuzladı. Fiyatlardaki artışın kesilmesiyle birlikte, Türkiye 42 ülke arasından birinciliği elde eden Brezilya’dan sonra listeye ikinci olarak yerleşti. Bunun sonucunda henüz sektördeki maliyetlerin konutlara yansıtılmadığı, ev fiyatlarında yaşanan artışların enflasyonun gerisinde kaldığı söylenebilir.

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, tarafından yapılan yazılı açıklamada, önümüzdeki süreçte vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Sektördeki maliyetlerin konut fiyatlarına yansıtılması ve belirli oranda fiyat artışının görülmesi mümkün.

Pandemi döneminde, Türkiye geneline yayılan sağlık tedbirleri ekonomik durgunluğa ve işsizliğe neden oldu. Çoğu iş yerinin kepenkleri indirdiği süreçte vatandaşlar daralan ekonomiyi yakından hissetti. Hükümetin ‘yeni normal’ olarak isimlendirdiği yasakların tamamen kalktığı 1 Haziran tarihinden itibaren, kamu bankaları düşük faizli kredi destek paketlerini öne sürdü. Gayrimenkul sektörünün ekonomide büyük yeri olduğunu bilen hükümet, teşvikleri sonucunda Emlak Konut GYO’nun dev kampanyalar başlatmasına neden oldu.

Sektör temsilcileri tarafından satışların 4-5 kat artış yaşadığı süreç haziran ayıyla birlikte başlamış ve talebe bağlı olarak gayrimenkulde fiyat artışı öne çıkmıştır. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen reel konut fiyatları 42 ülke arasında gerileme yaşadı.

Reel konut fiyatları artış yaşamıyor

Uytun, OECD verilerini baz alarak yaptığı araştırmanın sonuçlarını yazılı olarak paylaştı. Türkiye’de konut fiyatlarının 2015-2019 yılları arasında yüzde 47,5 nominal artış yaşadığı belirlendi. Türkiye’nin son dört yıla bağlı olarak konut fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte, 42 ülke arasından Brezilya’dan sonra ikinciliğe yerleştiği görülüyor. Maliyetlerin henüz fiyatlara yansıtılmadığı ve enflasyon oranlarının altında kaldığı fark edildi. Nominal artış olarak değerlendirildiğinde Türkiye 42 ülke arasından konut fiyatlarının en çok artış yaşadığı üçüncü ülke olarak öne çıkmaktadır. İlk sıralamada ise yüzde 67,7 ile Macaristan ve yüzde 51,5 ile İzlanda var.

Konut alımı için uygun bir zaman

İnşaat maliyetlerinin yükselmesinin henüz konut fiyatlarına yansıtılmadığı süreçlerde birinci el konut satışlarında artış yaşanabilir. Yapılan konut kampanyaları özellikle konut alımı için uygun bir zaman yarattı. Sektörde yaşanan ilginin son 1,5 aylık dönemde hareketlenme kazandırdığı görülüyor. İlginin devam etmesi, özellikle tarihi rekor için önemli.

Uytun, Türkiye’de konutta yaşanan fiyat artışının yalnızca inşaat maliyetleri değil, mobilya ve tamamlayıcı aksesuarlarda da olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmada, konut içlerindeki yenileme çalışmalarının konutların fiyatlarını artırdığı tespit edildi. Konut içlerinde yapılan çalışmalar, satışa ve kiralamaya yansımıştır. Kiralanan evlerde yapılan yenilemeler 3 kira bedeline denk gelirken, satışa sunulan evlerde bedelin yaklaşık yüzde 2’sine tekabül ediyor. Harcanan masrafın getirisi olarak, bu evlerin yüzde 70-80 oranında daha hızlı kiralandığı ya da satıldığı görülmektedir.

Hafele Concept konutlara kalite kazandırıyor

Uytun, 2 bin 200 sayfalık Hafele Concept kataloğundaki yer alan ürünlerin evlerin büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre değiştiğini belirtti. Aynı zamanda bu evlerin modern ya da klasik olmasına göre ikiye ayrıldığı ve evin satış fiyatları üzerinden seçildiği aktarıldı. Konutlarda algılanan yüksek kalite unsuru olduklarını dile getiren başkan, konuta değer katmanın yolunun kullanıcı deneyimlerine dokunmak olduğunun altını çiziyor.  Ayrıca müşterilerin yalnızca yüzde 2’lik bir fark ödeyerek sahip olacağı Hafele Concept; mutfak, banyo, gardırop ve vestiyer gibi tüm alanlara kullanışlı ve şık çözümler getirmiştir.