Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta düşük faizli kredili dönem uzatılmalı

Konutta kredi sürelerinin uzatılması talebinde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Konutta avantajlı dönem devam etmeli

Konutta tercihlerin sıklıkla inşası bitmeye yakın olan yapıların satışı sağlanıyor. Uzun süredir para biriktiren ve ev sahibi olabilmek için uygun koşulların oluşmasını bekleyen vatandaşlar, uygun faiz ve uzun vadeli dönemin gelmesini fırsat bildi. Konut alımı için elini hızlı tutanlara bir aylık süre yetmeyeceğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “kampanya süresini uzatmak için ay sonundaki rakamlara bakılacaktır.” uyarısı yapıldı.

Mithat Yenigün, gayrimenkul sektörünü hareketlendirmek adına yapılan girişimin başarıyla sonuçlandığını söylüyor. Kredilerin süresinin uzatılması gerekliliğini belirten Yenigün, taleplerini hükümet yetkililerine Hürriyet gazetesi üzerinden iletti. Satış rakamlarının iyi gittiğini ancak artan konut fiyatları hakkında fikrini arz ve talep meselesiyle açıkladı. Yenigün’e göre, arz ve talep dengesinin oluştuğunu ve hiçbir firmanın satışını durdurmak için zam yapmayacağını belirtiyor.  Sözlerine devam eden başkan;

“Konutta taleplerin genel anlamda bitmeye yakın yapılar olduğu görüldü. Bu talepler doğrultusunda kampanyadaki bir aylık süre yeterli gelmeyecektir. Ancak sürenin uzatılabilmesi adına ay sonundaki rakamları beklemeliyiz. Elde edilen rakamlar sayesinde süre üç aya bile çıkabilir.” dedi.

Covid-19 sonrası inşaat maliyetleri arttı

Mithat Yenigün, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının inşaat sektörünü vurduğunu belirtiyor. Ortaya çıkan bu durumun özellikle pandemi dönemine ilişkin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin randımanlı çalıştığı süreçte ortaya çıktığı bilinmekte. Bu türden yavaşlamaların sonunda sektörlerde yaşanan maliyet artışları normaldir. İnsan sayısı azaldı, barakalarda ve yemekhanelerde kapasite yarıya düşürüldü. Bu da işlerin maliyetini giderek yükseltirken, sürenin de uzamasını sağlamıştır.

20 milyar dolar ilk hedef olarak belirlendi

Sene sonu için yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine belirtilen hedef miktarın 20 milyar dolar olduğu ancak belirtilen rakamdan geriye 10 ya da 12 milyar dolar kaldığı görülmekte. Günlük yaşadığımız süreçte, geleceğe dair kimsenin bir öngörüsü yok. Yeni normalleşmenin başladığı Türkiye’de tamamen normalleşme sağlanana dek ileriyi görmek mümkün değil. Hayatın ve ulaşımın yavaşladığı döneme ilişkin süreçte işler yerinde saydı.

Yurtdışında işleyen şantiyelerin 25-30 bin çalışanı karşıladığı ve tek tük vakaların tespitine rağmen durumun genel itibariyle iyi seyrettiği söylendi. Bu nedenle duraklama döneminden sonra işlerin yeniden düzeleceği öngörülebilir. Döneme ilişkin ek finans gelirine ihtiyacı olduklarını belirten Yenigün, özel bankaların da kamu bankaları kadar istekli olması gerektiğinden söz etti. Özel bankaların seferberliğe katılmasını talep eden başkan, yine de pes etmeyeceklerini, sağlıklarını koruyacaklarını ve her şeye rağmen çalışacaklarını söyledi.

Uluslararası yardımlaşmaya açık olunmalı

Türkiye’nin sağlık hizmetleriyle öne çıktığı süreçte, yine ülkemiz birçok ülkeye sağlık hibesi yaptı. Özellikle Afrika’ya yapılan yardımlardan bahseden Yenigün, bu konunun üzerinde durulması gerekliliğinden bahsediyor. Yapılan bu yardımların sonrasında çoğu ülkenin Türkiye’ye olan bakışı değişmektedir. Daha sempatik tavırların sergilenmesinin yeni işlere zemin hazırladığı unutulmamalı.