Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta fiyat artışı Türkiye’yi 10 ülke arasından lider konumuna yükseltti

Konutta fiyat artışı Türkiye’yi diğer ilk 10 ülke arasında birinci yaptı. Ukrayna’nın listede yer aldığı görülürken; yaşanan artış uluslararası listede ülkemizin lider konumuna yükselmesine neden oldu.

Konutta fiyat artışı liderlik getirdi

Londra merkezli emlak danışmanlığı şirketi olarak da bilinen Knight Frank araştırma raporunu paylaştı. Tespitlere göre 2020’nin ikinci çeyreğinin sonlarına doğru Türkiye’deki konut fiyatlarında yüzde 25 artış görüldü. Bunun üzerine ilk 10 ülkenin listelendiği sıralamada Türkiye birinci sıradan açılış yaptı.

Rapora göre listenin ikinci sırasında yüzde 14 ile Lüksemburg geliyor. Litvanya’nın yüzde 12.4 ile takip ettiği sıralamada; ilk 10’da Estonya, Polonya, Slovakya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Hırvatistan bulunmaktadır. Sektör uzmanlarının yapmış olduğu açıklamada, Hindistan, Malta, Hong Kong, Finlandiya ve Fas’ta fiyat düşüşü sağlandı.

Konutta fiyat artışının en büyük nedenleri arasında birikimlerini mevduatta tutmaya devam edenlerin gayrimenkule yönlenmesi var. Yön değiştiren yatırım hedeflerine bakıldığında gayrimenkul uluslararası piyasada değer kazancı yaşamaya devam ediyor.

Piyasada balon fiyat

İsviçre finans kuruluşu UBS yapmış olduğu açıklamada konut piyasasında beklenmeyen fiyat artışının “balon” olduğunu söyledi. Emlak sektöründe son dakika gelişen artışların makul seviyelerde olmadığına dikkat çeken UBS, balon riskine karşı uyarıda bulundu.

Yapılan bu uyarıda ise Münih, Frankfurt ve Toronto gibi ülkeler başı çekiyor. Analistler tarafından yakından takip edilen fiyatlar, en uygun durumdaki ülkelerinde sıralamaya girmesini sağladı. Buna göre fiyatlarda uygunluk yaşayan ülkeler Singapur, Boston, Madrid, Varşova, Milano ve Dubai oldu.

Türkiye’de fırsatçılar dengeyi bozuyor

1 Haziran 2020 tarihinde pandemi etkisini geride bırakma kararı alan Türkiye hükümeti teşvikleri sonucunda kamu bankalarını harekete geçirdi. Ani duyuruyla birlikte konut alımı için bekleyenlere müjdeli karar açıklandı. Konut faizlerinin düşmesinin ardından değerlendirmek isteyenler konut almak için bankalara başvuruda bulundu. Ancak ekspertiz gibi randevulu bir sistemde beklemedeki olan konutların bir gecede değeri yüzde 30 kadar artışa sahne olmuştur.

Bunun üzerine diğer mal sahipleri ve maliyetlerini karşılamak isteyen müteahhitlerce haksız kazanç kapısı oluşturuldu. Denge sağlanamayan piyasada sektörün önde gelenleri tarafından “balon fiyat” açıklaması yapılmıştır. Artışa rağmen alımlara devam edildiği açıklansa da gerçekte daha yüksek değerlere ulaşılabilirdi.