Kategoriler
Emlak Haberleri Emlak Magazin Manşet

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi bu hafta bitiyor

Konut alımlarında KDV ve tapu harcı teşvikleri sağlanıyor. Buna göre konut alımlarında KDV oranında yüzde 10, tapu harcında ise yüzde 1 indirime gidiliyor. 500 bin liralık konut satın alan kişinin yaklaşık olarak 53 bin lirası cebinde kalıyor. İndirim, bu ayın sonunda bitecek.

Konut satın alımlarında KDV ve tapu harcı indiriminin sonuna yaklaştık. Bu hafta içinde konut satın alacaklar yüzde 10 oranında daha az KDV, yüzde 1 oranında daha az tapu harcı ödeyecek. Kampanyaya göre yüzde 18 olan KDV bedeli yüzde 8’e, yüzde 4 olan tapu harcı bedeli ise yüzde 3’e düştü. 

İndirim sayesinde 500 bin liralık konuttan 52 bin 500 lira düşülüyor. Bu indirimle beraber satın alınacak 500 bin liralık konutun 90 bin liralık KDV tutarı 40 bin liraya, 10 bin liralık tapu harcı ise 15 bin liraya kadar düşüyor. Sektör temsilcileri bu kadar fırsatın ilk defa aynı döneme denk getirildiğini belirterek konut alacakların bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini kaydettiler.

Faiz indiriminden sonra satışları olumlu etkileyen en önemli unsurun KDV ve tapu harcı teşviki olduğunu belirten sektör temsilcileri bu indirimlerin kalıcı olması gerektiği görüşünde hemfikirler.

Kredili satışlar yüzde 724 arttı

Bu yılın ikinci çeyreğinden sonra konut satın alınmasına ilişkin teşvikler oldukça arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirimleri sonrasında bankalar faiz indirimine gitti. Kamu bankalarının konut kredilerinde sunduğu faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesiyle biriken konut talebinde patlama oldu. Kasım ayında özel bankaların da konut kredilerindeki faiz oranlarını düşürmesiyle kredili konut satışları yüzde 724 oranında artış gösterdi.

Bankalar faiz indirimi yapmadan önce ortalama yüzde 1.1 oranındaki faizle 300 bin liralık kredi kullanımına 541 bin 773 lira toplam borç, bu borcun aylık taksiti ise 4 bin 514 liraya hesaplanıyor. Konut kredisi faiz oranlarını indiren bankalar arasındaki en uygun faiz oranı yüzde 0,98 ile 300 bin liralık konut kredisi kullanıldığında toplam borç tutarı 511 bin 513 lira olurken aylık taksitler ise 4 bin 262 liraya düşüyor.

Kaynak: Sabah – Seda Tabak