Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta maliyet artışı yeni projelerde fiyatları yükseltiyor

Konutta maliyet artışının devam etmesiyle birlikte yeni projelerden ev almanın önüne fiyat zorluğu geliyor. Sektör içi yapılan açıklamada inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının yeni projelere yansıtılacağı ve eski konutlara göre daha yüksek fiyatlardan satılacağı bilgisi var.

Konutta maliyet artışı engellenemiyor

1 Haziran tarihinde kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli kredi dönemi, temmuz ayında da konut satışlarının ciddi oranlara erişmesine neden olmuştu. Ancak kampanyanın ağustos ayına giriş yapılmasının ardından sonlandığını gören tüketici bekle ve gör politikasına geçti. Bu süreçte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırma verileri, ilk 3 aylık dönemde 590 bin konut satışının gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Ocak-Ağustos dönemini kapsayan ilk sekiz aylık süreçte ise satışlar 1 milyonu aşmıştır. Kampanyanın sona erdiği ağustos ayını takiben eylül ayında yüzde 1 oranını gören kredi faiz oranları yükselişini sürdürdü. Bunun üzerine alıcı taraflar konutta yeni bir fırsat arayışına girdi.

Yüksek maliyetler konutlara yansıyacak

Kamu bankalarının başlatmış olduğu faiz indirimleri aynı zamanda ödemesiz döneme kapı açmıştı. Fırsatların doğrultusunda tüketiciler satışlarda ikinci el ve sıfır eldeki konut stokunu neredeyse eritti. Ancak devam eden konut açlığını bastırmak isteyen üreticiler yeni konut projeleri için hızla harekete geçtiğini duyurdu. Bu haberin tek olumsuz yönünde ise yatırımların çoğaldığı ortamda maliyet artışlarının devam etmesi var.  Pandemi dönemindeki türlü olumsuzluklara rağmen yeni ruhsat alımlarında yaşanan artışlar olumlu etki getirmedi. Çünkü inşaat malzemelerine yansıtılan zam farkları yeni konutların yüksek fiyatlardan satılmasına neden oluyor.

Yakın zamanda zam etkisinde fark anlaşılabilir

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilere bakacak olursak, temmuz ayı inşaat maliyet endeksini aylık yüzde 0,95, yıllık yüzde 9,17 artışla kapattı. Malzeme ve işçilik endeksinde devam eden yükselişler, bina inşaatı özelindeki maliyetlerde de aylık yüzde 0,75, yıllık yüzde 9,59 artışına sahne oldu. Maliyet artışının inşaat malzemelerine yansıtıldığı son dönemlerde, özellikle demir ve çimentodaki fiyat farkları öne çıkıyor.

İlk tepki TOKİ Başkanı Ömer Bulut’tan geldi

2020 yılının nisan ayından bu yana demire gelen fiyat artışı yüzde 35’e ulaşırken, çimentoda bu değer yüzde 30’u buldu. Piyasada demirin ton fiyatının 3 bin liradan 4 bin 250 liraya çıktığı bilgisinin ardından sektör içinde zamlara tepki verildi. Geçtiğimiz günlerde TOKİ Başkanı Ömer Bulut tarafından yapılan konuşmada demir ve çimento üreticilerine ‘bindiğiniz dalı kesmeyin’ cümlesiyle yaklaşılmıştır. Bu açıklamadan sonra malzeme üreticileri ise fiyat baskısına maruz kaldıklarını dile getirdiler.

Fırsatı kaçırmamak için ekstra çaba

İnşaat sektöründe maliyet artışlarına rağmen konut üreticileri son iki yıl içinde herhangi bir zam yapmadıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl sektörde başlayan durgunluk, bu yıl pandeminin oluşturduğu olumsuz koşullar nedeniyle fiyat artışına sahne oldu. Uzmanlara göre faizlerin yüksek olmasına karşı konut projelerinde fiyat yükselmeleri devam edecek. Bu nedenle konut almak isteyenlerin bu süreçte bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.

REIDIN ile GYODER’in ağustos ayı verileri markalı konutlardaki stok erime hızını gösterdi. Adet bazında yüzde 9,44’e ulaşan erime, temmuz ayında hızı yüzde 11,78’e ulaştırdı. Haziran ayında bu oran yüzde 11,96 idi. Düşüşte yaşanan hız eğilimi özellikle konut kredisinde yapılan kampanyalar kapsamında etkili oldu. Faizlerin yüzde 1 seviyesinde olduğu dönemlerde stok erime hızı yalnızca 3’te kalmıştı.

İNDER Başkanından birleşme çağrısı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, sektör içinde yaşanan fiyat artışına dikkat çekti. Çimento ve demire gelen zamlara rağmen fiyat artışına gitmediklerini hatırlatan Durbakayım, fiyatların aynı oranlarda kalabilmesi için birleşme çağrısında bulundu. Üreticiler olarak zamlara dayanabilecekleri kadar dayanacaklarını aktaran başkan, vatandaşların bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

İnşaat sektörüne dair benzer habere göz atmak için tıklayınız.