Kategoriler
Emlak Haberleri

Konutta tüketici peşin ve senetli satışlara yöneldi

Birikimleri ile ev sahibi olmak isteyenler ancak yüksek kredi faizi nedeni ile kaçıran tüketicilerin peşin alımları ile yönelmesi banka kredili satışları üçe patlamıştır. Tüketicilerin bu talebi ile fırsata çeviren markalı konut üreticileri tahsisatı seçenekleri ile 48 aya çıkartmaktadır. Aynı zamanda düşük bir maliyetle konutlarda ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini yaklaştırmaktadır.

Tüketiciler Yüksek Faizden Kaçınıyor

Bankalarda konut kredisi faiz oranlarının yıllık ortalama yüzde 17,97 seviyesinde olduğu bilinmektedir. Aylık ortalaması yüzde bir buçuk olduğunu söylemek de mümkündür. Kredi faizlerini yüksek seyretmesi ile talibim peşin ve senetli satışlar yoğunlaşması banka kredili satışları aşağı çekmiştir. Bu durumda Türkiye İstatistik Kurumu verilerine yansımış durumdadır Buna göre bu yıl ocak-haziran döneminde diğer konut satışı 448 bin 642 adet olmuştur. İpotekli satışları ise 104 bin 168 adet kaldığı da bilinmektedir.

Konutlarda 3 Katı Aşıyor

Halen satışlar da durum aynıdır. Bu yıl Haziran’da diğer satışlar 105 bin 853 adet olmuştur. İpotekli satışlar 28 bin 878 adet kaldı da bilinmektedir. Başka bir ifade ile peşin senetli satışlar ipotekli konut satışlarının aylık olarak 3 katı açtığı bilinmektedir. Covid-19 ile mücadelenin yoğun olarak sürdüğü 2020 yılının ilk yarısında diğer konut satışları 358 bin 395 adet olmuştur. İpoteklilerde ise 266 bin 374 adet olmuştur. Söz konusu dönemde ipotekli satışlar yüzde 60,9 azalmıştır. En fazla düşüş de yüzde 67,9’luk oranla sıfır konutta görülmüştür. Diğer konu satışları yüzde yirmi oranında artış kaydettiği bilinmektedir.

Bu şekilde konutlarda bankaya baypas hakkında detaylı bilgi sahibi olmak mümkündür. Sizler detaylı bilgi sahibi olarak tüketicilerin yüksek faizden kaçınmaları ve sunulan fırsatları detaylıca inceleyebilirsiniz.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version