Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Konya Şeker Fabrikası’na ait olan araziye lüks konut projesi geliyor

Konya Şeker Fabrikası’nın merkez kampüsüne ait arazi kentsel dönüşüm kapsamında konut bölgesine çevrilecek. Konya Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Anadolu Birlik ortaklığıyla yenilenmesi beklenen alanda lüks konutların yükselmesi bekleniyor.

Konya Şeker Fabrikası taşınma kararı aldı

Kentsel dönüşüm projelerini Türkiye geneline yayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Murat Kurum’un nezdinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belirlenen yeni bölgelerin dönüşümü için harekete geçildiği süreçte Konya Şeker Fabrikası’nın taşınmasına karar verildi. Konya Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve firma ortaklığıyla yenileme çalışmaları yakın zamanda başlatılacak.

Bununla birlikte bir diğer arsa alanı Çumra’da atılı durumda bulunan kantar sahası oldu. Seçilen bölgenin sosyal konut alanı olarak yeniden düzenlenmesi beklenirken; uygulamaya geçilecek projeler için son aşamaya gelindiği kaydedildi. Her iki proje için el sıkışan ortaklar, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi beklenen Konya Şeker Fabrikası’na ait merkez kampüs alanının kentsel estetiğe yanıt vermesini sağlayacak.

Aynı zamanda yoğun sanayi faaliyetlerinin devam ettirildiği ve kent içi ulaşımda Konyalıların türlü sıkıntılara maruz kaldığı sürecin değiştirilmesi adına kampüs arazisi yenilenerek konut alanına dönüştürülecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay verdiği alan için Konya Büyükşehir Belediyesi projeye katkıda bulunacağını açıkladı.

Konut projesi lüks kategorisinde yer alıyor

Aktarılan bilgiye göre, projede yer alan konutların lüks konumda olmasına karar verildi. Hedeflenen projenin akıllı ev sistemlerine sahip olmasının yanında sosyal donatıları, spor alanları, alışveriş noktaları ve birbirinden çeşitli yeşil alanları ile öne çıkması bekleniyor. Anadolu Birlik’in güvence altına aldığı projede, çekirdek ailelerden geniş ailelere kadar alternatif konutların oluşturulacağı bilgisi verilmiştir.

Çevrede çocuk oyun alanları, site içi bisiklet yolları gibi özel alanların korunması maksadıyla güvenliğin üst düzeye çıkarılması bekleniyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin komşusu olmaya hazırlanan konutlar, ayrıca şehirdeki tüm eğitim kurumlarına da yakınlığı ile dikkat çekecek. Sağlık kurumları ve şehrin merkezine olan yakınlığı sayesinde çok sevilecek olan projede taşınan Konya Şeker Fabrikası’nın 66 yıllık camisinin yıkılmayacağı ve hatıra olarak korunacağı söylendi.

Fabrika pancar üretiminde yer almaya devam edecek

Hedeflenen projenin 3 büyük ortak ile başlamasının ardından Konya Şeker Fabrikası’nda şeker üretiminde herhangi bir aksaklığın yaşanmamasına dikkat edilecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu ortak çalışmalar neticesinde belirlenen birkaç arazinin şeker pancarı üretimine tahsis edilmesi bekleniyor. Alternatif arazilerin şeker pancarı ekim sahalarına dönüştürülmesi ve mamul ürün nakliyesinde maliyetin en aza indirilmesine onay verildi. Bu sayede üretici kesimin mağduriyetine zemin hazırlanmadan ürün yetiştirmesine devlet eliyle yardım edilecek.

Cumra Şeker bölgesindeki eski kantar sahası değişiyor

Cumra Şeker’e ait eski kantar sahası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile Belediye tarafından imar izninin verilmesi sağlanacak. Cumra Şeker Fabrikası’nın 2004 yılında hizmet hayatına başlamasıyla birlikte bölgede gelişen birtakım sorunların özellikle tesislerin büyümesine bağlı ortaya çıktığı aktarıldı. İstihdamda her yıl artış yaşayan bölgede talebe bağlı geliştirilen konutlar tersine göçü beraberinde getirdi. Çalışanların büyük bir çoğunluğunun 60 kilometre uzaklıktaki Konya’da yaşam sürdürdüğü ve işe geliş gidişlerinde önemli sorunlarla tek başına mücadele ettiği bildirilmiştir. Her gün en az 120 kilometre yol tepen işçiler üretim hızındaki düşüşlere mani olamıyor. Yaşanan bu mağduriyetle birlikte harekete geçen Anadolu Birlik Holding, kullanım dışı olan kantar sahasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile toplu konut projesi yapmaya karar verdi. İlgili kurum ve kuruluşlar arasında temasta kalındığı süreçte proje bölge üzerindeki istihdamın artışına yardımcı olacak.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.