Kategoriler
Gündem

Köpekler olduğundan daha yaşlı hesaplanıyormuş

Köpeklerin olduğundan daha yaşlı ya da genç olarak hesaplandığı ortaya çıktı. Köpek yaşının insan yaşına eşdeğerliliği, bugüne kadar yanlış hesaplanmış. ABD’deki bir üniversitede görevli bilim insanları, insanların can dostu olan köpeklerin insan yaşının hesaplanması için yeni bir formüle imza attı. Yeni formüle iki yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 42,1 olarak hesaplanıyor. Ancak bu yeni formül yalnızca bir yaşından büyük köpekler için geçerli durumda. 

California San Diego Üniversitesinde görevli olan bilim insanları insanların biyolojik saatini, Labrador Retriever cinsi köpeklerin biyolojik saatiyle kıyasladı. Çalışmanın sonunda ise köpeklerin ve insanların yaşlanma süreçlerindeki benzerliği baz alan akademisyenler, yeni bir formül geliştirdi. 

Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır?

Yeni formüle göre bir yaşından büyük köpeklerin yaşı “İnsan yaşı= 16 x In (köpeğin yaşı) + 31” formülüyle hesaplanıyor. Ancak köpeğin yaşı her hesap makinesinde hesaplanamıyor. Köpek yaşının hesaplanabilmesi için In (doğal logaritma) fonksiyonuna sahip bir hesap makinesi gerekiyor. Dört yaşındaki köpeğin insan yaşını hesaplamak için uygulanması gereken hesap şöyle:

“16 x In(4) + 31 = 53.18” 

İşlemin sonucuna göre dört yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 53 olduğu ortaya çıktı. Eski formüle göre dört yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 28 olarak hesaplanıyor. Yani olduğundan daha genç. 

Yeni formüle göre 12 yaşındaki köpeklerin insan yaşı yaklaşık 71 olduğu ortaya çıkarken eski formüle göre bu yaş 81 oluyor. Eski formül, 12 yaşındaki bir köpeğin insan yaşını olduğundan daha yaşlı gösteriyor.

Eski formülde insan yaşı nasıl hesaplanıyor?

Yaygın kullanılan yöntemde ise köpeklerin insan yaşı, “köpeğin yaşı x 7” olarak hesaplanıyordu. Hatalı olduğu belirtilen formülde, köpeğin yaşının 7 rakamıyla çarpımı o köpeğin insan yaşını gösteriyordu.

Üniversitede görevli araştırmacılar bu basit formül yerine DNA’nın zamanla nasıl değiştiğini inceledi. Tina Wang ve Trey Ideker araştırmasında metilasyon çalışması yaptı.