Kategoriler
Kentsel Dönüşüm Toki Haberleri

Körfez ilçesinde yürütülen kentsel dönüşüm projesi planlama aşamasında

Körfez ilçesinde 17 Ağustos 1999 depreminin izlerini silme çalışmaları başlatılıyor. Depremde yanan tankerlerin hemen yanındaki mahallelerde yaşayan bölge sakinlerinin daha sağlıklı bir konut alanına kavuşturulması adına yapılan girişimler bin 304 konuta hayat verecek.

Körfez ilçesinde sanayinin arasında kalan yaşam alanı

Barbaros Mahallesi’nde 405 dönümlük alan, 15 yıl önce ‘Konut dışı kentsel çalışma alanı ilan’ edilmiş; ancak bölgedeki yapım yılı daha önce olan ruhsatlı konutlar sanayi tesislerinin arasında kalmıştı. Konut dışı alanlara yapılan TIR park alanları, depolama alanları, yanıcı ve patlayıcı olduğu tespit edilen imalat sanayi tesisleri gibi alanlarda 800 konut bulunuyor. Bölge sakinlerine bir risk faktörü yaratan bölgenin dönüşümü için harekete geçen Körfez Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçti. Yapılan görüşmelerin ardından ortak çalışmaya imza atmaya karar veren kurumlar, kentsel dönüşüm projesi ile Körfez ilçesinde yeni yaşam alanı oluşturacak. Bölgeye toplamda bin 304 konutun inşa edileceği hakkında bilgilendirme yapılırken, projenin tamamlanma yılı en erken 2023 olarak açıklandı.

Konut sakinleri risk içinde yaşıyor

17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen büyük depremin acı hatıraları arasında kalan bölge sakinleri, giderek sanayi tesisleriyle çevrilen mahallelerde sağlıksız bir yaşam sürme zorunluluğu hissetmektedirler. Körfez ilçesinde yaşanan bu karmaşık yaşam biçimine kayıtsız kalamayan Körfez Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak çalışmaya imza atma kararı verdiler. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında konuşan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, alanın 15 yıl kadar önce konut dışı kentsel çalışma alanı ilan edildiğini açıkladı. Körfez’in ticaret ve sanayi için stratejik bir konum yarattığının gözlemlenmesiyle başlatılan inşaat çalışmaları, konut alanını kaplamış durumda. Özellikle sanayi ve limanları yoğun olan bu bölgenin gaz dolum tesisleri, TÜPRAŞ rafinerisinin olması gibi durumlar konut dışı bölgelerde gerçekleştirilmelidir. Fakat sanayiyle iç içe geçmiş olan konutların ruhsatlı olması da alanın konutlarla dolmasına neden oldu.

Yeni konut alanları şart

Sanayi tesislerinin yoğun gaz oluşumuna sebep verdiği düşünülürse konut alanlarının taşınması gereklidir. Büyük depremde TÜPRAŞ’ta çıkan yangın ve başka bir gaz dolum tesisinde yaşanan patlamanın yarattığı hayati riskler hatırlanmalı. Yaşanan tedirginliğin ortadan kaybolabilmesi adına 450 dönüm alanın içerisine konutların taşınması şarttır. Söğüt, geçmiş dönemlerde konut dışı kentsel çalışma alanının ilan edildiği bölgeleri Güney Mahallesi ve Barbaros Mahallesi olarak gösterdi. 15 yıl öncesine dayanan çalışma, Barbaros Mahallesi’nin Samsun Mahallesi olarak anılan kısmında da riskli alan ilan edilmesiyle devam etmiştir. Yaklaşık olarak 45 dönümlük bir alanı kaplayan mahalle, Bakanlar Kurulu kararından geçirildi. Bu karar, Samsun Mahallesi denilen ve Güney Mahallesi, Kabakoz bölgesi ile Barbaros Mahallesi’ni de içine katarak 450 dönüme yaklaşıyor. En az 700 konutun bulunduğu bölgede 800’e ulaşan konut sayısı güvenli bir noktaya taşınmalıdır.

Süreç aşama aşama işleyecek

Kentsel dönüşüm projesinde planlama işlemleri tamamlandı. Rezerv alanı üzerinde yürütülen planlamalar, yeni yerleşim bölgesi içerisinde konut, sosyal donatı ve spor alanlarının nereye yerleştirileceği konusunda devam ediyor. Birinci aşamayı tamamladıktan sonra, inşaatların proje ve ruhsat çalışmaları ikinci aşamayı oluşturacak. TOKİ bünyesi altında devam ettirilen projelendirme süreci, 2021 yılının ortasında ihaleyle inşaat sürecine dönüşecektir. Söğüt’e göre ihalenin 2 yıllık bir süreyi kapsaması ve inşaat sürecinin 2023’ün sonlarına doğru bitmesi bekleniyor.

Kocaeli haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version