Kategoriler
Emlak Haberleri

Koronavirüs döneminde arsa satışları arttı

Arsa ve arazilere 2020 yılında talep oldukça fazla oldu. Koronavirüs döneminde arsa satışlarında artış yaşandı. Pandemi süreci ile birlikte kalabalıktan uzak olma isteği arttı, yatırım tercihlerini de değiştirdi. Bu süreçte müstakil ev sahibi olmak isteyenlerin etkisi ile arsa ve arazilerin fiyatlarında yüzde 74,5 oranında artış yaşandı.

En çok artış İstanbul’da yaşandı

Müstakil konutlara talep artınca fiyatlarda da artış yaşandı. İstanbul’da yeni müstakil konutların ortalama fiyatları iki buçuk milyonu bulurken ülke ortalaması ise 1.2 milyon liraya yaklaştı. Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve ticaret platformu Gayrimenkul Borsası (GABORAS) tarafından yapılan araştırmaya göre 2020 yılının ikinci yarısında ülke genelinde 157. 3 milyar TL’lik arsa satışı gerçekleşti. Bu satışların en yüksek olduğu şehir 29.2 milyar TL ile İstanbul oldu. İstanbul’u 11.6 milyar TL ile Ankara takip ederken satış işlemlerinin en fazla gerçekleştiği üçüncü şehir ise 9.5 milyar TL ile İzmir oldu.

En çok arsa Sinop’ta satıldı

Arsalara en fazla gösterilen ilgide başı çeken il yüzde 143 artış ile Sinop oldu. Sinop şehrini yüzde 132 artışla Kırıkkale ve yüzde 117 artışla Kilis şehri takip ediyor. GAPORAS verilerine göre 2020’nin ikinci yarısında, arsa fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre ülke genelinde ortalama yüzde 29 oranında bir artış yaşandı. En fazla artış yaşayan şehir  yüzde 70.5 oranı ile Yozgat oldu. Yozgat’ı yüzde 62 ile Ardahan takip etti. Artışın yaşandığı üçüncü şehir ise yüzde 59 oran ile Tunceli şehri oldu.