Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Koronavirüs gölgesindeki konut satış istatistikleri

Geçtiğimiz aya ilişkin konut satış istatistikleri yayımlandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, dünyayı sarmasına rağmen Türkiye’deki satış rakamlarının geçen yılın aynı ayına rağmen arttığı görüldü. Bu yılın mart ayındaki konut satışları, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,4 seviyesinde arttı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı Mart 2020 döneminde ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Yılın bu ayında 108 bin 670 adet konut satıldı. İstanbul bu pastanın içinden yüzde 18,3 oranında pay alarak 19 bin 846 adet konut sattı. Yüzde 11,4 oranında pay alan Ankara’da 14 bin 409 adet konut satışı gerçekleştirildi. İzmir’deki konut satışları, toplam satışlar içinde yüzde 6,6 oranında pay alarak 7 bin 131 adet olarak kayda geçirildi.

Satış sayısının en düşük olduğu iller

Bu ay içindeki konut satış sayısının en düşük olduğu il Hakkâri oldu. Bu ilde sadece 7 adet konut satıldı. Hakkâri’yi Ardahan takip etti. Ardahan’da ay içinde 10 konut satılırken Bayburt’ta 37 adet konut satıldı.

İpotekli konut satışları bu ayda da artış gösterdi. TÜİK’in yayımladığı istatistiklere göre bu ay, önceki yılın aynı ayına göre ipotekli satışlar, yüzde 90 oranında arttı. İpotekli konut satış sayısı, toplam satış sayısının içinde yüzde 39,9 oranında pay aldı. Hakkâri’de satılan 7 konuttan ikisi ipotekli olarak satıldı.

Türkiye’de bu ay, 65 bin 341 adet konut, ipotek işlemiyle satıldı. İpotekli satış sayısında yine İstanbul birinci oldu. Diğer illere göre yüzde 18,1 oranında pay alan İstanbul’da 7 bin 843 adet ipotekli satış gerçekleştirildi.

Sıfır konutların satışı azaldı, ikinci el satışları arttı

Yılın bu ayındaki birinci el satışlar, Mart 2019 döneminde göre yüzde 22,8 oranında azalarak 34 bin 89 adet olarak gerçekleşti. TÜİK rakamlarına göre ikinci el konut satışları ise sıfır satışların aksine artış gösterdi. Bu ay içinde ikinci el satışları 2019’un aynı ayına oranla yüzde 22,5 seviyesinde arttı. Bu ay toplam 74 bin 581 adet konut, ikinci el olarak satıldı.