Kategoriler
Ekonomi Gündem

Koronavirüs zenginleri

Dünya genelinde piyasalar üzerinde endişe oluşturan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla çok az kişi servetini artırdı. 

Salgının kaynağı olarak belirlenen Çin’de yer alan ilaç, aşı ve tıbbi ürün geliştiricisi şirketlerin hissedarları Cui Jinhai, An Kong Li Wenmei ve Wang Jihua servetini artırarak dolar milyarderleri arasına girdi. Sözcü.com.tr’nin Bloomberg Milyarderler Endeksi‘nden derlediği bilgilere göre dünyanın ilk 10 zengininin servet kaybı 2020 yılının başından bu yana servet 163,3 milyar dolara ulaşırken 500 kişilik listede yer alan 54 kişi servetini artırdı.

Servetini 3,2 milyar dolar yükseltti

Servetini artıranlar arasında sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmaların patronları bulunuyor. Buna göre servetini artıranlar arasında özellikle Çin’de ilaç ve tıbbi ürün imalatçıları bulunuyor.

Yıl başından bu yana toplam servetini 1,7 milyar dolar artırarak 15,4 milyar dolara yükselten Çinli ilaç devi Hansoh şirketinin patronu Zhong Huijuan 61’inci sıraya çıktı. Tıbbi cihaz geliştiren ve üreten Çin merkezli  Mindray Bio-Medical Electronics şirketinin sahibi Singapurlu Li Xiting, servetini 2020 yılından bu yana 3,2 milyar dolar artırdı. Xiting, milyarderler listesinde 98’inci sıraya yükseltti.

Aynı sektörde faaliyet gösteren Mindray Bio-Medical Electronics’in kurucusu Xu Hang, servetini 2,9 milyar dolar yükseltti. Hong Konglu Hang, servetini 11,4 milyar dolara artırarak bu listede 111’inci sırada yer aldı. Aşı üreten Çinli Kangtai şirketinin yönetim kurulu başkanı Du Weimin servetini 83 milyon dolar artışla 4,8 milyar dolara yükselterek 355’inci sırada yerini aldı.

Serveti 17 milyar dolar artarak ikiye katlandı

Kovid-19 salgınının Hubei eyaletinden çıktığı bilinirken Hubei merkezli tıbbi ürün üreticisi Allmed firmasının hisse değeri 2020’nin ocak ayından bu yana iki kat arttı. Firmanın hisse değeri 7 Şubat’ta tavan yaparken yıl başına oranla şirketin hisse değeri bu tarihte yüzde 175 seviyesinde yükseldi. 

Öte yandan Gazlı bez ve kıyafetler, cerrahi maskeler ve çeşitli tıbbı malzemeler imal eden Allmed firmasının yönetim kurulu başkanı Cui Jinhai, dolar milyarderi olarak kayda geçti. Şirketin salgın dönemindeki serveti ise 17 milyar dolar yükseldi. 

Kaynak: Sözcü