Kategoriler
Gündem Koronavirüs

Koronavirüse yakalanan tıp öğrencisi hayatını kaybetti

Koronavirüse yakalanan 23 yaşındaki tıp öğrencisi Merve Mercan’ın hayatını kaybettiği açıklandı. Verilen bilgilere göre, Konya’da koronavirüse yakalandığı tespit edilen genç doktor adayı immün (bağışıklık) yetmezliği sebebiyle hayat savaşını 45.nci günde kaybetti. Tıp camiasında yaşanan kayıp sonrası derin bir üzüntüye sebep olan genç aday, aynı zamanda sosyal medyada da büyük bir yankıya neden oldu.

Koronavirüse yakalanan tıp öğrencisine veda edildi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olarak bilinen 23 yaşındaki Merve Mercan, koronavirüse yakalanmasının ardından hastanede tedavisine başlandı. Ancak 45.nci günün sonunda stajyer (intörn) doktor olarak görev yaptığı hastanede hayatını kaybetti. Yapılan bilgilendirmede Merve’nin tedavisine başlandıktan toplamda 5 gün sonra immün yetmezliği teşhisi aldığı bildiriliyor. Yoğun bakım ünitesine alınan genç doktor adayı, 10 Eylül sabahında yaşam mücadelesini kaybetti.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi’nin öğrencisi olduğu öğrenilen Mercan, yaşadığı müddetçe başarılı bir eğitim hayatına sahip oldu. Prof. Dr. Yavuz Selvi tarafından, Merve için şu sözlere yer verildi:

“Merve’mizi kaybettik. Acımız çok büyük, tarif edilemez. Kelimelerle anlatılamaz. Sağlık camiası çok genç bir insanı kaybetti. Biz Merve’mizi kaybettik. Dönem 6 intörn öğrencimizdi.”

Selvi, 45 gün önce Kovid-19 testinin pozitif çıktığı Merve’nin hemen hastaneye yatırılarak tedavi edilmeye çalışıldığından söz ediyor. Yatışından sadece 5 gün sonra kendisine immün yetmezliği tespiti yapıldı. Bütün tedavilerin yoğun bir şekilde, aksatılmadan yapıldığı ve basamak basamak ilerletildiği süreçte hayatını kaybetti. 45 günlük hayat savaşının, 40 günü yoğun bakım ünitesinde geçen genç intörn için acılar tarif edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Selvi, gelecek vaat eden öğrencisi için, “Çok çalışkan, çok saygılı, yüksek puanları nedeniyle onur öğrencisi olmaya hak kazanmış bir öğrenciydi” dedi.

Öğrenciler hastalarla karşılaşmıyor açıklaması çürütüldü mü?

Tıp fakültesindeki öğrencilerin hiçbir şekilde pozitif hastalarla temas haline geçmediğini belirten Selvi, öğrencilere pratik uygulamalar yaptırmadıklarını ifade etti. Online şeklinde yürütülen derslerde, Merve’nin intörnlüğün ilk döneminde dahiliye kliniğinde çalışması Kovid-19’un bulaşmasına neden olmuş olabilir. Ancak öğrencilerin hiçbir şekilde hastaları görmediğini, sosyal medya üzerinde yayılan söylentilerin oldukça üzücü olduğu konusunda diretti.

https://twitter.com/burcuas/status/1304040935387525126

 

Twitter’dan devam eden yoğun tartışmalarda Burcu Karakaş isimli gazeteci, Merve’nin immün yetmezliği olmasına rağmen çalıştırıldığı iddiası üzerine Sağlık Bakanlığı’nın resmi adresine soru yöneltti. Yapılan açıklamada yetmezliğin koronavirüse yakalandıktan sonra oluştuğu söylenerek iddiaların asılsız olduğu dile getirilmiştir. Diğer bir iddia ise öğrencilerin ucuz bir iş gücü olarak kullanıldığıydı. 700 lira kazandığı öğrenilen öğrenciler kendilerini “Ucuz posta ve sekreter” olarak tanımlıyor.

https://twitter.com/excalibur06_/status/1304016415763165187