Kategoriler
Gündem

Koronavirüsle mücadele kapsamında yeni kararlar alındı

Çin’in Wuhan bölgesinden çıkan ve hızla tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (covid-19) ülkemizde de ölüm oranlarında artış göstermeyi sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalığa karşı dünya yoğun bir mücadele içerisine girdi. Dünya genelinde ölüm oranlarındaki artış yüksek sınırlara dayanmışken hükümet ülke genelindeki tedbirlerini arttırma kararı aldı.

Koronavirüs mücadelesinde alınan tedbirler

Geçtiğimiz haftalarda bağışıklık sistemi düşük 65 yaş ve üstü ile kronik hastalara sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Bunun üzerine polis ve jandarma yaşlıların market alışverişlerini yapmaya başladı. Ancak bazı vatandaşlar kurallara uymakta zorluk yaşamış ve parklara akın etmişti. İşte bu manzaralar trajikomik sahnelere yol açınca tedbirlerin yükseltilmesine neden oldu.

Belediyeler nahoş görüntüler karşısında yeni taktikler geliştirdi. Salgın hastalıkla mücadele kapsamı gereği bankları söktü, parklara şerit çekti. Bu süreçte alınan kararları delmeye sürdüren vatandaşlara sahilde yürüyüş yapmak, parklara gitmek ve piknik yerlerinde mangal yapmak yasaklandı.

Dijital sistemin salgın hastalıkla mücadelesi

Tapu ve önemli banka işlemlerinde temasın yoğun olduğu bu iki hizmet arasında yenilenmeye gidildi. Alınan kararlar neticesinde resmî web sayfalarından veya uygulamalar üzerinden işlem yapılmaya başlansa bile; tüm bunları bilmeyen yaşlı kesim, özellikle çalışma saatleri değişen bankalara akın etti.

Emlak ve turizm sektörünü de vuran salgın hastalıkta yeni çözüm yöntemleri bulundu. Yüzde 30 konutun dijital ortamda satışı yapılması ve alıcılara bu ortamda evlerin gezdirilmesi gibi yeni hizmetler toplum sağlığını olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.

Nisan ayı içerisinde alınan yeni kararlar

Sosyal izolasyonun arttırılması için getirilen seyahat kuralları, yurt dışı gezi dönüşlerinde karantinaya alınan vatandaşlar, kapatılan köylere her geçen gün bir yeni karar eklenmekte. Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onaylı yeni kararlar önümüzdeki günlerde uygulanacak.

3 Nisan Cuma günü Türkiye genelinde önceki kararlarda değişikliğe gidildiği ve getirilen düzenlemeler kapsamında yeni kararlar eklendi. 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma yasağı değiştirilerek, yaş sınırı 60 yaşa düşürüldü. Ayrıca 18 yaş ve altı çocukların sokağa çıkma yasağı gündeme getirildi.

Editörün Uyarısı:

Unutmayın! Sevdiklerinizin sağlığını korumak sizlerin ellerinde. Yeni tip koronavirüsle (covid-19) mücadele kapsamında alınan yeni tedbirleri uygulamalı ve çevrenizdekilerin uyum sağlaması için çalışmalısınız.