Kategoriler
Ekonomi Gündem

Koronavirüsle mücadele sürüyor: İşten çıkarılmalar yasaklandı!

Koronavirüsle mücadele kapsamında ülkemiz genelinde sıkı denetimler sürmeye devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının özellikle 20 ve altı yaş üzerine düşmesi polislerin aralıksız ceza kesmesine neden oldu. Çoğu vatandaş bu uygulama sürecinden olan memnuniyetsizliğini dile getirirken; asıl mağduriyeti işini kaybederek yaşayanlar ekonomik nedenlerden dolayı evlerinden çıkamıyor.

Koronavirüs mücadelesinde işsizliğe çözüm getiriliyor!

Yaşanan ekonomik sıkıntının ortaya çıkardığı kaygı bozukları neticesinde vatandaşı düşünen sistemde genişletilmeye karar verildi. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının tüm dünyada pandemi olarak ilan edilmesiyle birlikte işsizlik oranları tepe noktasına tırmandı. Bunun üzerine ülke başkanları bir çözüm yolu ararken, Türkiye yasaklarına yenisini ekledi.

Bu yasağa göre işveren üç ay süreyle personelini işten çıkaramayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla bu yasağın süresi 3 ay daha uzatabileceğinin altını çizen kuralda; salgın hastalıkla mücadele kapsamında 6 aya kadar uzayabilir.

İşveren isteğine göre işten çıkarılmanın önüne geçilen yasakta; işveren tarafından personele ücretsiz izin verilebileceği görülüyor. Verilen izine göre bu durumda bünyesinde çalışanlarının mağduriyeti giderilecek ve günlük 39 lira 24 kuruş ödeme yapılacak.

15 Mart tarihinden sonra işten çıkarılan vatandaşlar için ise işsizlik maaşı yerine aynı fiyat üzerine ödeme sağlanacaktır.

Ücretsiz izne çıkarılan işçiye 39 lira maddi destek

Getirilen yasaklara rağmen işveren tarafından bünyesinde çalışanlara ücretsiz izin verilebiliyor. Bu durumda kişinin mağdur olmaması adına 39 lira 24 kuruşluk maddi yardım yapılacağının altı çizildi.

Getirilen yeni kurala göre diğer maddelerde yer alan salgın hastalık, deprem, doğal afet gibi önemli süreçlerde; yaşlılara ücretsiz bakım hizmeti verilecek ve ekstra bakım hizmetine ödeme yapılması kararlaştırıldı. Bu haktan engelliler, kadınlar ve çocuklar da yarar sağlayabilir.