Kategoriler
Emlak Haberleri

Korsan emlakçılar yandı!

Artık korsan emlakçılara karşı yapılabilecek çeşitli alternatifler bulunuyor. Bu bağlamda yetkisi olmayan bir emlakçıyı teyit ederek şikayet etmek oldukça kolaylaşıyor. Böylece Mali Şube tarafınca, yapılan tüm terörizm finansmanları, kara para aklama işlemleri ve vergi kaçaklığı takip altına alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan 18 Şubat toplantısında ihbarların Hazine ve Maliye Bakanlığına da iletilmesi için karar verildi. Bu kapsamda tüm korsan emlakçılar için bir mücadele başladı.

Çalışmak istedikleri emlakçının belgesi olup olmadığını sorgulamak isteyenler, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden artık teyit edebilecekler. Eğer sorgulama sonucunda korsan bir emlakçı ile karşılaşılırsa, bu süreçte yapılması gereken yine TTBS aracılığı ile ihbarda bulunmak. Böylece Mali Şube devreye girerek evrakları olmadığı halde faaliyet gösteren firmalar için gerekeni yapacak.

Doğru Emlakçı Nasıl Bulunur?

Doğru emlakçı nasıl bulunur ve emlakçının resmi belgesi olduğu nereden öğrenilir? Bunun için vatandaşların öncelikli olarak emlakçılarını araştırmaları öneriliyor. Taşınmaz Ticari Bilgi Sistemi, bireylerin faaliyet gösteren işletmelere ait bir belge olup olmadığını sorgulamak amacıyla hizmet veriyor. Bireyler emlak işletmelerinin belge sorgulamasını yapmak için Ttbs.gtb.gov.tr adresine erişim sağlamaları yeterlidir. Aynı zamanda sorgulama sonucunda korsan emlakçı firmalarını da bu platform üzerinden şikâyet edebilirler. Üstelik vatandaşların bu konuda kısa sürede harekete geçilmesini istemesi üzerine, bir ihbar hattı sistemi de bulunuyor. Bu bağlamda belge sahibi olan emlak işletmeleri ve ilgili tüketiciler ihbar hattını kullanarak korsan emlakçılığa son diyebiliyorlar. Bu konuda Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı olan Hakan Akdoğan, gerekli açıklamaları yakın zamanda yapmıştır.

Kara Paraya, Terörizme ve Vergi Kaçakçılığına Son!

Kara para aklama, terörizm ve vergi kaçakçılığı konusunda gerçekleştirilecek olan yenilikler, 18 Şubat toplantısında karar verildi. Bu konuda Akdoğan, ‘‘ Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra yetki belgesiz emlakçılık faaliyetleri kara paranın aklanması, vergi kaçakçılığı ve terörizmin finansmanı kapsamında Mali Şube tarafından takip edilecek.’’ Şeklinde açıklama yaptı. Alınan kararlara da bakılacak olursa korsan emlakçılık ve benzeri faaliyetler gösteren işletmeler için oldukça ciddi bir durum söz konusu. Böyle bir süreçte tüketicilerin yapması gereken, yetki belgesi bulunmayan emlakçılar ile çalışma göstermemesi. Bunun nedeni, belge sahibi olan emlakçıların Bakanlığa karşı sorumluluklarının bulunmasıdır. Aynı zamanda tüketicilere karşı da bir yükümlülüğün bulunması yapılan olan işlemin daha güven içinde olmasını sağlar. Aksi halde belgesi bulunmayan korsan emlakçılar ile böyle bir işe girişilmesi, kötü sonuçlar doğurabilir.

Korsan Emlakçılara Göz Açtırılmayacak

Portallar üzerinden paylaşım yapmaya ve tüketicileri yanlışa sürüklemeye devam eden korsan emlakçılara göz açtırılmayacak. Yönetmelikte de yer alan, yetki belgesi bulunmayan emlak firmalarının paylaşım yapamaması için çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Akdoğan, ‘‘bu konuda ayak sürten, ilan girişlerine hatta üyeliklere farklı şekilde izin veren portallara yaptırımlar getirilmesi için tüm gücümüzle mücadeleye edeceğiz.’’ İfadesinde bulunarak, işin ciddiyetini bir kez daha gösteriyor.

Exit mobile version