Kategoriler
Emlak Haberleri

Korsan emlakçılara karşı danışmandan önemli uyarı

Korsan emlakçılara karşı dikkatli olunması gerektiği uyarıları mağdurlarla birlikte yeniden gündeme geldi. 1 Haziran tarihinde kamu bankalarının öncü olduğu düşük faizli kredi kampanyası alıcılara birçok avantaj sağladı. Ancak Malatya’da bazı fırsatçılar vergi ödemeden kaçak iş yapmaya devam ediyor. Bu süreçte Emlak Danışmanı Ömer Boğa, alımda yaşanabilecek sorunlara muhatap bulabilmek için bakılması gereken birkaç maddenin olduğunu söyledi.

Korsan emlakçılara dikkat!

İlk koronavirüs vakasının mart ayında görüldüğü Türkiye’de artırılan tedbirler ekonomik baskıyı kuvvetlendirdi. Haziran sürecinde yeni normalini yaşayan vatandaşlar hükümet teşviklerinin sonucunda konut alımları öne çıktı. Düşen faizlerle birlikte bekleme politikasını sürdüren tüketici konut taleplerine yönelince Haziran-Temmuz dönemi tabloda rekor rakamları getirdi. Bazı mülk sahipleri ve müteahhitlerin haksız kazanç ortamı yaratarak bir gecede yüzde 30 zam yaptığı fiyatlar rekorun önünü kapatmadı.

Malatya’da hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerden bazıları doğrudan emlakçıyla görüştü. Fakat kişinin sertifikası olup olmadığına dikkat etmeyen alıcılar, emlakçılık yapan kişiye ait herhangi bir şey öğrenmedi. Emlak Danışmanı Ömer Boğa ise korsan emlakçılara karşı mutlaka sorgulamada bulunulması gerektiğini vurguluyor.

Emlakçıda sertifika şartı

Sözleşme nüshalarını ele geçiren bazı korsan emlakçıların sertifikasız bir şekilde ev kiraladığını söyleyen Ömer Boğa, bu kişilerin hem ev sahibi hem de kiracıdan pay aldıklarını belirtti. Vergiden kaçınmak için sahtekarlık yapan birçok kişi, aynı zamanda eğitimsiz bir şekilde ortada söz hakkı sahibi olmaya çalışıyor. Yatırımda en doğru sonucu almanın gerçek yolu ise emlak danışmanlığı eğitimi almış, yurt içi ve yurt dışı geçerliliği tescil edilmiş sertifikalı kişilerdir. Boğa, piyasada tanınmış, yaptığı işleri mutlak bir şekilde referans gösterebilen ve yatırım önerisinde bulunabilecek kapasiteye sahip emlakçılara gidilmesi gerektiğini ifade etti. Ayakçı takımının yalnızca paraya baktığı düşünülürse, sürecin sonunda zarara uğrayan yalnızca alıcı taraf olabilir.

Kayıtlı olup olmadığına bakın

Alım veya kiralamalarda mutlaka doğru adresten yardım alınması gerekliliği öne çıkıyor. Korsan emlakçıların piyasada gezinmeye devam ettiği düşünülürse danışılan kişinin eğitimli ve sertifikalı olduğundan emin olunmalı. Emlak odasına kaydı bulunan emlak danışmanlarının vergiden kaçmadığını aktaran Ömer Boğa; yatırımda yanlış yönelimden kaçınmak için gayrimenkulün ciddi bir iş olduğunun kavranması gerektiğinin altını çiziyor. Bu nedenle bulunan herhangi bir emlak danışmanına yöneltilmesi gereken ilk soru; emlak odasına kayıtlı olup olmadığıdır.

Durumunu belge ile ibraz etmesini istemek son derece önemlidir. Eğer danışman kanıtlayabiliyorsa o zaman yatırım önerilerini kabul edebilirsiniz. Hizmet bedeli konusunda ise bilinmesi gereken şey yüzde 2’nin üzerine çıkmayan bedellerdir. Ayrıca pazarlama sürecinde yetki belgesi isteyerek pazarlama yapmıyor ise mutlaka karşıdaki kişi işini korsan olarak yürütüyor. Şahıs yer gösterme belgesi imzalatamıyorsa mülkün sahibinden herhangi bir yetki belgesi almamıştır. Danışman Boğa, “Mülk sahibini yetki belgesi için ikna edemeyen biri sizi alım yapmaya nasıl ikna edecek?” sorusunu yöneltti.

İşleri belgelendirmeyi unutmayın

Korsan emlakçıların vergisiz ve fahiş fiyatlar altında çalıştıklarını hatırlatan emlak danışmanı, alıcının parasına satıcının ise mülküne ortak olduklarını söylüyor. Yetki isteyen emlakçılara karşı korkulmaması gerektiği konusunda emin olan Ömer Boğa, en ufak bir yanlışta mahkeme hakkının doğduğunu açıkladı. Son olarak birçok işlemin belgelendirilmesi haklılık ispatı için delil niteliğindedir.

Kaynak: malatyasonsoz.com

Yetki belgesine dair daha detaylı bilgi için tıklayınız.