Kategoriler
Koronavirüs Sağlık

Kovid-19 aşısı son olarak 164 kişiye daha denenecek

BNT162b2” isimli Kovid-19 aşısı, kasımın üçüncü haftasında onaya sunulacak. Pfizer ve BionTech ortaklığıyla geliştirilen aşı adayı, üçüncü faz çalışmasında. Firmalar, yaptığı açıklamada söz konusu aşı adayının yüzde 90’dan fazla koruma sağladığını kaydetti.

Koronavirüs aşısı, 43 bin 538 kişiye uygulandı. Bu kişilerde ciddi bir güvenlik riskine rastlanmazken aday koronavirüs aşısı, 164 kişide daha denenecek. Bu denemeler, aşı adayının son analizini oluşturacak. Kasım ayının üçüncü haftasında ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne Acil Kullanım Yetkisi için başvuruda bulunulacak.

Yapılan açıklamaya göre neler tespit edildi?

Aday koronavirüs aşısı, virüsün bulaşmadığı belirtilen 43 bin 538 kişide yüzde 90’dan fazla koruma  koruma sağladı. Bu kişilerin yüzde 42’si farklı geçmişe sahip deneklerden oluşuyor. Irk, cinsiyet gibi çeşitli farklılıkları olan bireyler üzerinde denenen aşı üzerinde daha fazla veri toplamak ve güvenirliğini ölçmek için 164 kişiye daha uygulanacak.

Bu 164 kişi, bulaş olanlardan seçilecek.

“Bilim ve insanlık için büyük bir gün”

Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Albert Bourla “Bugün bilim ve insanlık için büyük bir gün” dedi. Doktor Bourla “Rekor üstüne rekor kıran yeni bulaş sayılarının olduğu, hastanelerin neredeyse kapasitesinin üstüne yaklaşıldığı, ekonomilerin yeniden açılmaya çalışıldığı dünyanın buna en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda, geliştirme programımızda kritik bir dönüm noktasına ulaştık. Bugünün haberiyle dünyanın çok ihtiyaç duyduğu dünyadaki sağlık krizini bitirmeye yönelik atılımın önemli bir adımına yaklaştık. Önümüzdeki haftalarda binlerce katılımcıdan elde edilen ek etkinlik ve güvenlik verilerini paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’deki bulaş sayısı

Dün, 141 bin 944 yeni teste karşılık 2 bin 516 kişiye daha Kovid-19 tanısı konuldu. Yeni Tip Koronavirüs hastalığına yakalanan 84 kişi daha yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan tabloya göre 2 bin 18 kişi daha iyileşti.