Kategoriler
Proje Haberleri Toki Haberleri

Köy Konut Projeleri bir kültürü yok edebilir mi?

Köy Konut Projeleri için uzmanlar ortak görüşte buluşmaya devam ediyor. Buna göre, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan kırsal kesimli konut projeleri bir kültürü yok edebilir.

Köy Konut Projeleri betonlaşmanın kapısını açıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Oğuz Kurdoğlu’nun iddiaları arasında projenin vatandaş odaklı gerçekleştirilmediği görüşü var. Kurdoğlu’na göre TOKİ ekonomik bir amaç uğruna hareket ediyor. İnşaatla ülkenin kalkınamayacağının altını çizen Öğretim Üyesi, yakın bir zamanda bunun sonuçlarını gördüğümüzü belirtti. Kırsal alanın betonlaştırılmaması gerektiğini ve bu dönüşümlerin ekonomide herhangi bir yarar sağlamayacağı konusunda oldukça net bir duruş sergiliyor. Bu tarz girişimlerin yalnızca köy ve kırsalda tahribata neden olacağı açıkken, beton geleneğinin şehir dışında da başlayacağını söyledi.

Türkiye genelinde kırsal yerleşim bölgelerinin kendine ait kültürel bir çevresi olduğunu söyleyen Kurdoğlu, bir çürük elmanın diğer tüm elmaları çürüteceğini hatırlatıyor. Betonlaşmanın köylerde açılması geleneksel/sivil mimarinin kaybolmasına neden olacaktır. Kötü olanın iyiyi yok edeceği kaygısında bir araya gelen uzmanlar, betonun hem hızlı hem de ucuz olmasından dolayı bir kültürün yok olacağı endişesi içine girdi.

Taş ustalığının hızla tükendiği ülke genelinde, devlet destekli konut projelerinin ustalara yardımcı olması açısından olması gerektiği savunuldu. Kurdoğlu’nun yaptığı bu görüşte, köylüye ve ustaya destek çıkılması gerektiği söylendi. Ahşap isteyene ahşap, taş isteyene taş ev yapılsın diyen Öğretim Üyesi, yapılacak en iyi desteğin bu olduğunu belirtmesi dikkatlerden kaçmadı.

“Kırsalda acil sorunların başka olduğu açıktır”

Kırsal bölgelere destek verilmesinin önemli olduğunu belirten İstanbul Barosu Çevre Hukuku avukatlarından Alp Tekin Ocak, “Bu desteklerin ne yönde olacağını bir kez daha düşünmek gerek.” dedi. Kırsal kalkınma için tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin öne çıkarılması ve desteklenmesi aynı zamanda organik tarımların üzerine destek verilmesi gereklidir. Kırsal yapıların doğal ortamlarıyla birlikte korunması ve geleceğe taşınması ileri ki dönem için oldukça önemli. Ancak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı bu hedeflerin üzerini çizmektedir. Ocak’a göre, TOKİ’nin yaptığı konut projeleri gerçek bir çelişki olarak karşımıza çıkıyor.

“Köylerin acil sorunlarından birisi alt yapının olduğu açıkken, Köy Konut Projeleri için çalışma başlatılmamalı. Bununla birlikte diğer sorunlar çözüme kavuşturulmalı ve kırsal alanların şehir yaşamı kadar zor hale getirilmesinden kaçınılmalıdır.”

“Talepler köyden göçenler tarafından yapılıyor”

Artvin’in Şavşat ilçesindeki Hanlı Köyü’nde eski muhtar olarak bilinen Asker Dede, aslında taleplerin köylüler tarafından olmadığına dikkat çekti. Dede, “Köydeki taleplerin 200’ün üzerinde olduğu ancak bunların şimdi köyde yaşamayan çocukları için olduğu açıktır. Ben konutlaşmaya sıcak bakmıyorum ve çocuğuma da bu konuda uyarıda bulundum.” dedi.

Köylere belgelerin geçtiğimiz ay ulaştığını belirten Dede, henüz talep toplama aşamasının devam ettiğini belirtiyor. Taleplerin ne zaman sonlandırılacağı ve projenin ne zaman hayata geçirileceği bilinmemekte.

Konuya ilişkin bir önceki haberi okumak için tıklayınız.