Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kredi faiz oranları düşecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz perşembe günü faiz indirimi kararı aldı. Politika Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 16,50 seviyesinden, yüzde 14 seviyesine indirdi.

Kararın ardından gözler, kredilerdeki faiz oranına çevrildi. Bankalar, kredilerdeki faiz oranını ne kadar düşürür? Kredi çeken yurttaşlar yapılandırma yoluna gitmeli mi? Ekonomi ve Finans Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Beyhan Hilal Yaslıdağ konuyu DHA’ya değerlendirdi.

Yaslıdağ, Konut kredilerinin faiz oranını yüzde 0,90 ya da yüzde 0,95 seviyesine çekileceğini tahmin ettiğini söyledi. Yaslıdağ, 0,79 seviyesinin ise bankaların fonlama maliyetini olumsuz yönde etkileyeceğini öne sürdü.

Beyhan Hilal Yaslıdağ, çektiği krediyi yapılandırmak isteyen yurttaşların faiz oranlarını ve kredinin vadesini karşılaştırması gerektiğinin altını çizdi. Yaslıdağ, bankaların dosya masrafı almaması gerektiğini söyleyerek “BDDK’nın bu yönde bir adım atmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Yeni kredi alacaklar nelere dikkat etmeli?

Akademisyen Beyhan Hilal Yaslıdağ, kredisini yeniden yapılandıracaklara önerilerde bulundu. Öğretim Üyesi Yaslıdağ, eski krediyi baz alarak yapılandırma yoluyla çekilecek yeni kredinin masraf ve taksit tutarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TCMB’nin üç ayda bin baz puan faiz indirimine gittiğini anımsatan Yaslıdağ, Merkez Bankası ile birlikte kamu ve özel bankalarının politikalarının konut kredilerindeki faiz indirimi beklentilerini artırdığını kaydetti.

İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Yaslıdağ, yurttaşlara yeni faiz indirim oranını dikkate alarak yapılandırma yoluna gitmeleri önerisinde bulundu. Beyhan Hilal Yaslıdağ, yeni faiz oranı, önemli bir fark yaratıyorsa, dosya masrafı en düşük seviyede tutulacaksa yapılandırma yoluyla yeni bir kredinin çekilebileceğini kaydetti.

Bunların yanı sıra Yaslıdağ’a göre yurttaşların dikkat edeceği bir diğer nokta, yapılandırma yolu kullanılarak yeni çekilecek bir kredinin taksit ve vade miktarlarının eski kredinin vadesini aşmayacak şekilde düzenlenmesi olduğunu kaydetti.