Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Kredi faiz oranları düştü, konut fiyatları arttı

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, Merkez Bankası’nın faizi 200 baz puan düşürüp yüzde  18’den yüzde 16’ya çekmesinin sonrasında öncü bir adım attılar. 26 Ekim tarihinden geçerli olmak şartıyla konut kredi faiz oranları düşürülmüştür. Yeni oranlar; 1 milyon TL’nin altı miktarlarda yüzde 1.29 olarak, 1 milyon TL üzeri miktarlarda ise yüzde 1.34 olarak uygulanmaktadır. Faiz oranlarının düşüşünün özellikle ikinci elde zam oluşturmasında kuşku duyuluyordu. Beklenen gerçekleşti!

Zam oranı yüzde 10’u buldu

Neredeyse bir yıldır ortalama yüzde 1,5 düzeylerinde olan faiz oranları sebebiyle, ev satışları durgunluk yaşıyordu. Bu ortamda kamu bankaları tarafından düşürülen faiz oranlarının, evde isteği tekrar artıracağı beklentisiyle fırsatçı tayfa ortaya çıktı. Faiz düşüşünün başladığı 26 Ekim’den bu yana online platformlarda satılık konut fiyatları arttı. Fiyatlara yapılan zamlar %10 arttı. Evin bedeline göre 15 bin TL ile 100 bin TL arasında zam gerçekleşti.

2020 Haziran ayında başlayıp Ağustos ayında biten ve tarihin en düşük düzeyinde konut kredisi şansı veren kampanyada da aynı durum yaşanmıştır. Faizin sıfır konutlar için %0,64, ikinci el konutlar için ise %0,74 olarak uygulandığı zamanda, konut satışları rekor kırmıştı. Ayrıca zamlar da aynı verimi göstermişti. Bazı ev sahipleri fiyatları tek gecede 250 bin TL’yi geçkin zam uygulamıştır. Bu da fiyatlardaki artışı yüzde 30’a ulaştırmıştır.

Faiz oranları düşünce konut fiyatları arttı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, kredi faiz oranları azalınca konut fiyatlarının artırılmasının faiz kampanyasını anlamsız kıldığını ifade etti. Ayrıca “Stokunu bitirmek isteyenler veya ikinci el ev sahipleri indirimi zam şansı olarak değil hızlı satış, istek bakımında şans olarak görmelilerdir. Kamu bankaları sektör canlansın diye kampanya yapıyor. Fakat satıcılar devletin sağladığı destek kadar aynı zamanda rakamı zam olarak yansıtmaktadırlar. Kredilerdeki azalışlar, konut fiyatlarının artışı için bir fırsat kabul edilmemeli” dedi.

İkinci elde fiyat artışı gözlendi

Konutder Başkanı Altan Elmas, evlerin maliyetleri artarken faiz yükünü düşürmenin doğru bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca şunları söyledi: “Biz markalı konut üreticileri olarak kampanyaya destek verip, daha cazip hale getirebiliriz. Kampanyadan yararlanıp fiyat yükseltecek markaları konut üreticileri olmaz. İkinci el sektöründe bir kişi bir evi satıyor ve hemen fiyatını güncelleyebilir. Ancak şirketler bunu yapamaz. Bir haftalık gözlemlerimize göre, ikinci elde biraz fiyat artışı görülmüştür.”

Kredi faiz indirim fırsatı satının cebinde

Hem kira fiyatlarının hem de ev fiyatlarının yükseldiği bu zamanda yapılan faiz kampanyası, sektörü canlandırıp yurttaşın konut alımını kolaylaştırma hedefiyle yapılsa dahi fırsatçılar, kredi maliyetinden meydana gelen farkı ceplerine atmaktadır. Kampanya ardından 100 bin TL’lik bir kredide yurttaş 12 bin 613 TL az ödeyeceklerdi. Ayrıca 500 bin TL’lik bir kredide ise 63 bin 155 TL daha az ödeyeceklerdi. Fakat konutlara gelen zamlar, bu fiyatlarla neredeyse aynı düzeydedir. Yani yurttaş daha uygun krediyle ev alma hayalindeyken, fırsatından yararlanamayacak… Mesela kredi kampanyası öncesinde 375 bin liralık bir ev, bugün 415 liraya yükseldi.

Diğer konut kredisi haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version