Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Kredi faiz oranlarının yeniden yükselmesi bekleniyor

Kredi faiz oranlarının yakın zamanda yeniden yükselebileceğini söyleyen gayrimenkul danışmanı Murat Hamzaoğlu, vatandaşlara önemli bilgiler aktarmıştır. Hamzaoğlu’na göre, konut fiyatlarındaki yükselmeler devam edeceği için kişilerin ellerini hızlı tutması gerekiyor.

Kredi faiz oranlarının seyri değişebilir

1 Haziran tarihinde kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli konut kredileri sektöre yeniden hız kazandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilerde ise haziran ayında konut satışları yüzde 209 artış kaydetmiştir. Ancak bunun maliyeti olduğunu da söyleyen Hamzaoğlu, konut kredilerinin bu şartlar altında verildiğinden bahsediyor. Ekonomiyi bilen kişilerin düşük faiz oranlarının yakın zamanda sonlandırılacağını aktaran danışman, vatandaşlara uyarıda bulundu.

“Faizler yeniden yükselecek”

Gayrimenkul danışmanı Murat Hamzaoğlu, kocaelidenge.com sitesine özel açıklamalarda bulundu. Buna göre, kamu bankalarının zararına kullandırdığı düşük faizli kredilerin değişeceği öngörülebilir. Her geçen gün kamu bankalarının hesaplarında eksiler oluşurken, bu oranlar yaz sonuna doğru, ağustos ya da en iyi ihtimalle sonbahar başında biter. Faizlerin normale dönüşüyle birlikte bankalar yine bu oranları 0,80 ila 0,90 bandına çekecektir. Türkiye’nin ekonomik konjonktürünü de hesaba kattığımız zaman bu oranların daha da yükselebileceği biliniyor. Özellikle geçen yıl oranların en az 1,30 bandında olduğu hatırlanmalı.

“Otomobil fiyatlarında fırsatçılık var”

Konut fiyatlarının öne çıktığı süreçte kimse otomotiv sektöründe yaşanan fahiş artışlardan bahsetmiyor. 2 aylık süreçte otomobil fiyatları yüzde 50 artış yaşamıştır. Bu artışın 2-3 yıl içerisinde yüzde 100’e çıktığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Konut fiyatlarına tekrar dönersek, fırsatçılık yapıldığı konusuna yeniden açıklık getirmek gerekir. 300 bin TL’den satışa sunulan ve iki yıldır satışta duran evin yeni fiyatla satılması doğru olabilir. Ayrıca maliyetlerin henüz satış fiyatlarına yansıtılmadığı düşünülürse bu fiyatların yeniden zam göreceği açıktır.

“Ev almak için gecikmeyin!”

Konut kredilerinde yaşanan düşüşle birlikte konut satışlarında rekor seviyelere gelindi. 0.64 faizi duyan vatandaş bankaların yolunu tutuyor. Uzun süredir konut alma hayalleri kuranlar fırsatları değerlendirdi. Ancak bu sürede hâlâ ev alma konusunda kararsızlık yaşan vatandaşlar da bulunuyor. Kararsızlık yaşayan kişilerin konut stoklarında erime olduğunu hatırlaması gerekmekte. Satılacak ev kalmadı ya da satışta bulunan güncel konutların fiyatlarında artış yaşandı. Yine de henüz geç kalınmadığı ve bundan sonraki sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiği bilinmelidir.