Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kredi ve kira ödemelerinde problemler yaşanabilir

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gölgesindeki ekonomi faaliyetler durgunluğa yaklaşırken emlak piyasası da zarar gördü. Yayımlanan ilan sayılarında yüzde 10 oranında azalış görülürken satış sayıları yüzde 45 oranında azaldı.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, mart ayında gerçekleştirilen satışlarının büyük bir kısmının Türkiye’de açıklanan vakalardan önce olduğunu kaydetti.

Ciro bazlı kiralamalar haricindeki iş yeri ve konut kira bedellerin ödemelerinde yaşanacağını kaydeden Özelmacıklı, bu durumun kira ile gelir elde edenler için risk oluşturduğunu bildirdi. Kiraların ödenmemesi durumunda sözleşme feshi ve tahliye gibi durumlar olmasa da ödenmeyen kiraların tahsilinin istenebileceğini dile getiren Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacıklı, ödemelerde aksamalar olabileceğini kaydetti.

Konut kredisi ödemeleri 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Her ne kadar 1 Mart, 30 Haziran arasında işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak olsa da ödenmeyen kiraların tahsili istenebilecek. Özellikle istihdamda yaşanabilecek olan daralma sonrasında gerek kira gerekse konut kredi ödemelerini önemli ölçüde aksatabilir.” diye konuştu.

Mustafa Hakan Özelmacıklı öte yandan, konut kredisi kullanımında artış olabileceğini dile getirdi. Özelmacıklı’ya göre pandeminin bekle ve gör sürecinden sonra piyasalar normalleşmeye başladığında, konut satın almak ancak elindeki nakdi korumak isteyenler, kredilere başvurabilir. 

Satılık konutlara olan talep artacak

Ev sahibi olmanın öneminin özellikle bu dönemde daha fazla anlaşıldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü, kredilendirme oranının artmasıyla beraber ev alım talebinin artacağını kaydetti. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Kredilendirme oranın artması, ev sahibi olmanın özellikle bu dönemdeki öneminin hissedilmesi, insanların ev alım talebini artıracaktır. İnsanlar bu tür dönemlerde daha ferah ve geniş evlere ihtiyaç duydukları için taleplerinde de bu yönde değişiklikler olacak. Evden çalışabilmek için artık yüksek hızda İnternet’i olan, daha çok oda sayılı taşınmazların talebinde artışlar yaşanacak. Ayrıca villa, müstakil evlere ve alternatif bir yaşam alanı sunan yazlık evlere talebin artacağını düşünüyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.