Kategoriler
Ekonomi

Kredi ve Kredi Kartları ile ilgili yeni düzenleme

Her yıl ülkemizde kredi ve kredi kartı kullanan vatandaşların sayısı artsa da, yine de harcamaları kısıtlamaktan vazgeçilmiyor. Bir kaç yıldır kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeler yapılarak, taksit sayıları azaltılmış ve kullanım alanlarına sınır getirilmişti. Vatandaşların şikayetlerine ve firmaların satışlarının düşmesine istinaden bazı düzenlemeler tekrar gündeme başladı.

Bankacılık denetleme kurumu, yapılan alışveriş sonrası belli bir ücret karşılığında veya nakit çekim de taksit sayısının 9 taksiti geçmeyeceği hükmünü kaldırarak, vatandaşa biraz da olsa rahatlama getirdi. Kredi kartlarında taksit sayısı 12 olmasına rağmen bankanızla görüşüp, bu konuda tekrar ek taksit yaptırmanız mümkün hale geldi. Krediler de ise düzenlemeler tekrar revize edildi. Borcunu ödemek de zorlanan vatandaş için kredi taksit sayıları 60 aya kadar uzatıldı. İhtiyaç kredisi için 36 ay, taşıt kredileri 48 ay, cep telefonları ve tabletler için ise 6 aya kadar olan taksit sayıları arttırılarak vatandaş biraz da olsa rahatladı.

Kredi Faiz Oranları

Vatandaşlar kolay bir şekilde kredi çekebilsin diye Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), kredi taksit sayılarını arttırması dışında, faiz oranlarında da oynama yaparak düşürdü. Düşük faiz üzerinden kredi çekmeniz artık mümkün.

60 ay Vade Süresi Hangi Krediler İçin Geçerli?

İhtiyaç ve taşıt kredisini 60 aya kadar çekebilirsiniz.

Mevcut Kredi Ödemesinin Taksit Sayısı Arttırılabilir mi?

Resmi gazete de yayınlanan yürürlük öncesinde kredi çektiyseniz eğer, bankanızla görüşerek taksit sayınızı arttırabilirsiniz. Bunun için ödeme zorluğu yaşıyorsanız eğer banka size yapılandırma talebinde bulunabilir. Bazı bankalar kredi çektiğiniz faiz oranında tekrar yapılandırma yaparken, bazı bankalar ise çok az da olsa faiz işleterek yapılandırma yapıyor. Bunun için tek yapmanız gereken müşteri temsilcisini arayarak bu konuda yardım istemeniz.

Banka kısıtlaması var mı?

Türkiye’de bulunan bütün bankalardan kredi veya kredi kartı talebinde bulunabileceğiniz gibi, taksit sayısını da çalıştığınız bütün bankalardan talep edebilirsiniz. Son zamanlarda bankaların vatandaşlara olan tutumu biraz daha olumlu yönde ilerliyor. Faiz oranlarına ve ödemelerinizi erken yapmanız gerektiğini unutmayın.