Kategoriler
Emlak Haberleri

Kredi ve muafiyet desteği satışları hareketlendirir

İnşaat maliyetlerinin atması ile beraber konut fiyatlarında da ciddi bir yükseliş gerçekleşmiştir. Bu durumun ev sahibi olmanın engelliğini ifade eden İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, böylece konut satışlarının da dilenen düzeye gelemediğini söyledi. Çulhalık, bu problemlerin kredilerin %1’in altına inmesi ve tapu muafiyeti gibi bazı tedbirlerle önlenebileceğini belirtti. Kredi ve muafiyet desteği olması durumunda ise satışlarda  bir hareketlenmenin olacağını belirtmiştir.

İhsan Çulhalık, konut satışlarının özellikle iç sektörde istenilen rakamlara erişemediğini hatırlattı. Aynı zamanda piyasanın yılsonu arzularına erişmekten oldukça uzak olduğunu da belirtti. Çulhalık, yatırım yapmak veya ev almak isteyen büyük bir kitle olduğunu söyledi. Fakat var olan ekonomik koşullar sebebiyle bu kitlenin beklediğini de ifade etti.

Piyasada sene sonuna doğru konut satışlarını yükseltmeye karşı bazı destek ve teşviklerin verilmesiyle alakalı talep olduğu söyleyen İhsan Çulhalık “Daha evvelki senelerde devlet destekli bazı indirim ve çalışmaların işe yaradığını gözlemledik. Şimdi tekrar gayrimenkul piyasasının desteğe gereksinimi olduğu bir zamandayız. Eğer istenilen destek görülürse, potansiyel ev alıcısı harekete geçecek ve satışlar da bu doğrultuda artacak. Konut imalatçısı da düşen konut stoğunu desteklemek adına yeni projeler yapacak. Böylelikle piyasa gereksinimi olan dengeye erişecek” dedi.

“Faiz kampanyası umut verdi”

Çulhalık, Geçtiğimiz zamanlarda 1 milyon üzeri konutlarına kamu bankaları aylık 1.43 olan oranı 1.34’e düşürdü. Ayrıca 1 milyon altı konutlarda da aylık 1.37’yi 1.29’a düşürdüğünü söyledi. Başkan, bu düşüşün sektör temsilcilerine umut olduğunu söyledi. Sektörün gereksinim duyduğu destek ve teşviklerle alakalı konuşan Çulhalık şunları söyledi: “Faiz kampanyasının indirim tarzında bir çalışmayla teşviklenip, faizin %1’in altına düşürülmesi piyasaya çok büyük bir motivasyon olur.

Bu biçimde azalış gösteren banka finansmanlı konut satışlarının payı yükselişi geçecek. Özellikle kamu bankalarının yaptığı bu adımı, özel bankalar da uygularsa konut satışları daha da hareketlenir. Hatta geçen seneki 1,5 milyon düzeyine erişmek de mümkün olabilir. Diğer yandan; tapu harcı muafiyetiyle alakalı da bazı düzenlemenin uygulanması çok yerinde olur. Tapu masrafları da en az kredi kadar önemlidir. Bunlarla alakalı bazı çalışmalar olduğu kulağımıza geliyor. Eğer uygulanırsa, piyasaya çok ciddi katkı sağlanacaktır.”

İnşaat maliyetinin önemli bir bölümünün kura endeksli olduğunu söyleyen İhsan Çulhalık, bu konunun müteahhitlerin fiyat yükselişine sebep olacağına dikkat çekti. Konut istek talep dengesi ile alakalı kalıcı çözümün fakat donanımlı arsa imal etmekten geçtiği söyleyen Çulhalık, “Devletin bir konut yaklaşımı olmalı diye düşünüyoruz” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…