Kategoriler
Ekonomi Gündem

Krizlere rağmen e-ticaret büyümeyi sürdürüyor

Yaşanan krizlere rağmen e-ticaret ortamı büyümeyi sürdürüyor. İnternet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısı 40 milyona yaklaşırken elektronik ortamlardaki alışverişlerde yapılan harcama miktarı ise 10 milyar doları aştı.

Ülkemizde elektronik ticaret ortamında alışverişin en yoğun olduğu zaman dilimi, hafta içi, akşam saatleri olarak belirlendi.

Geçtiğimiz yıl, ülkemizde, e-ticaret yüzde 42 oranındaki artış göstererek 59,9 milyar liraya büyüdü. Ülkemizde İnternet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısı da geçen yıldan bu yana 7.6 milyon arttı. Sanal ortamdan alış veriş yapan kişi sayısı 39.3 milyona ulaşırken yıllık harcama miktarı ise 11.5 milyar dolara ulaştı.

En çok ne zaman alışveriş yapılıyor?

E-ticaret sitelerine ziyaret, en çok hafta içleri mesai bitiminde artıyor. Hafta sonu ise alışveriş trafiği her saatte orta seviyelerde izliyor.

Habertürk’ün Medianova‘dan edindiği bilgilere göre hafta içinde elektronik ortamda alışverişin en yoğun olduğu saat dilim 20.00 ile 23.00 arasında belirlendi.

Medianova’nın alışveriş tercihlerini inceleyen araştırmasına göre; ülkemiz kullanıcılarının İnternet’ten alışveriş yapmaya sabah 9.30’da başlıyor. Sabah saatlerinde başlayan trafik, öğle saatlerinde düşüyor. Elektronik ticaret sitelerine olan veri akışı, akşam saatlerine gelindiğinde ise tavan yapıyor.

Kadın ve erkeklerin alışveriş yapma sıklığı ise hemen hemen aynı durumda. İnternet üzerinden erkekler en sık elektronik eşya ürün grubunu tercih ederken kadınların sık tercihi ise giyim ürün grubu oluyor.

E-ticaret, krizlere rağmen büyüyor

Ticaret alanındaki dijital dönüşümün 20 yıl önce başladığını belirten Medianova‘nın CEO’su Serkan Sevim ise yaşanan krizlere rağmen e-ticaret sektörünün büyüdüğünün altını çizdi.

Sevim, “Tüm hayatımızda dijital bir dönüşüm yaşanıyor. Ticaretteki dönüşüm ise bundan 20 yıl önce başladı. Bugün artık e-ticaret sektörünün krizlere rağmen yaşadığı büyümeyi tüm rakamlarımızda görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde e-ticaretin başını ABD ve Çin çekerken dijital ortamdan ticaretin bu yılın sonuna kadar 3,5 trilyona ulaşacağı tahmin ediliyor.