Kategoriler
Ekonomi Gündem

Küçük esnaf kepenkleri indirmeye devam ediyor

Küçük esnaf salgın hastalık tedbirleri adına faaliyetlerinde yaşanan aradan sonra borç batağına saplandı. Birer birer kepenklerin indiği caddeler üzerinde, yoğun bir sessizlik hakim.

Küçük esnaf borç içinde yüzüyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sonrası Türkiye genelinde tedbirlerin arttırılması en çok küçük esnafı yordu. Faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu iş yeri sahipleri, borçlarını ödemek için kredi çekerken, bazıları durum karşısında kepenklerini bilinmeyene kapatıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) salgın etkilerinin giderek arttığını ortaya koyduğu veriler üzerinden gösterdi. Nisan ayı üzerine yapılan araştırmalarda kapanan şirket sayısı korkutacak düzeye erişmiştir. Sadece geçen yılın nisan ayında 6 bin 789 şirket kurulurken, bu sayı 2020’nin nisan ayı itibariyle 2 bin 878’e düştü. Sadece 1 yıllık süre içinde yaşanan bu azalmanın yüzde 57 oranında olduğu belirlenmiştir.

Süreç karşısında iş yapamaz hale gelen küçük esnaf, salgın hastalık sonrası tüm gücünü yitirdi. Açılan ve kapanan şirket istatistiklerine bakıldığında, özellikle küçük ölçekli şahıs şirketleri iflasını veriyor. Geçen yıl aynı dönem içerisinde 1825 şahıs şirketi kurulmuş ve buna karşı 1265’i kapanmıştı.

Bu yıl itibariyle yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının ekonomik baskılar oluşturması, Türkiye genelinde birçok sektörü vurdu. Ancak en büyük etkilenmenin küçük esnaf olduğu bilinirken, bu yıl 888 şahıs şirketi kurulmuş ve aynı dönem içinde 1663’ü kapanmıştır. Nisan ayı içerisinde kurulan şahıs şirketindeki azalma yüzde 51 oranında düşüş yaşamış ve bu orana yüzde 31 ile kapanan şahıs şirketleri eşlik etmiştir.

Lokantalar sürece dayanıksız kaldı

Ocak-Nisan dönemleri arasında Türkiye geneline bakılırsa, toplam 31 bin 181 kurulan şirket karşısında, 4 bin 405 şirket resmi olarak kapandı.  Sektörler üzerinde olumsuz etkilerin yaşandığı süreçte ise en kötü duruma düşen hizmet sektörü olmuştur. Küçük esnaf olarak işlerini götürmeye çalışan kişi işletmelerinden bilhassa lokanta ve seyyar yemek hizmetleri kapanış yaşıyor. Geçen yıl aynı dönem içerisinde 322 işletmenin kapandığı süreçte, bu yıl salgın hastalığın etkisi ilave edilmiş ve sayının 415’e yükselmesine neden olmuştur.

Nisan ayı tablosunda şahıs şirketlerinden 117’si iflasını ilan ederken, geçen yılın aynı ayı içerisinde kapanan sayı yalnızca 55 olarak bilinmektedir. Normalleşme çabası içerisine giren Türkiye’de, hizmet sektöründe yaşanacak olumsuz sürecin bir süre daha devam edeceği öngörülüyor.