Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kurdaki kontrol kaybedilecek… Dolar/TL 7,5 seviyesini görebilir

Capital Economics, dolar/TL paritesinin yükselmesini önlemek için Türk yetkililerin çeşitli müdahalelerde bulunduğunu ancak bu müdahalelerin bir yerden sonra işe yaramayabileceğini kaydetti. Şirketin hazırladığı raporda, lira karşısındaki dolar kurunun yükseleceği, bu yüzden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bir süredir sürdürdüğü faiz kararlarının yönünü tersine çevrileceği öngörüsünde bulundu.

Buna göre; 2020 yılının sonuna kadar, dolar/TL yüzde 20 oranında değer kaybedip 7,5 seviyesini görebilir. TCMB’nin Para Politika Kurulu, üst üste indirdiği faiz oranını yükseltebilir.

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey‘nin hazırladığı rapora göre, lira, yıl sonuna kadar dolar karşısında yüzde 20 oranında değer kaybedecek. Buna göre dolar/TL paritesi, 7,5 seviyesini görebilir.

Türkiyeli yetkililerinin son haftalarda lirayı kontrol altına aldığını ancak bunun kısa süreceğini kaydeden raporda, dolar/TL paritesinin birkaç haftadır 6 seviyesine yakın ve dar bantta hareket ettiği hatırlatıldı. Cuma gününde dolar/TL paritesinde 6 seviyesindeki direncin kırıldığı belirtilen raporda, BDDK’nin SWAP hamlesinin buna karşı atıldığı kaydedildi. Londra merkezli Şirketin raporunda Swap kararı “Bu hamle, spekülatif atakları engellemek için atılmış bir adım olarak görüldü.” şeklinde değerlendirdi.

TL üzerindeki kontrol kaybedilecek

Geçtiğimiz yılda da benzer hamlelerin atıldığını hatırlatan raporda bu müdahalenin işe yaramayabileceğini belirtilerek  “Birincisi makro ekonomik dengesizliklere neden olacak… İkincisi politika yapıcıların TL’yi savunmak için gereken ‘ateşleyiciler’ sınırlarına geldi… Yetkililer TL üzerindeki kontrolünü sonunda kaybedecek.” ifadeleri kullanıldı.

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey‘nin hazırladığı raporda “Bu nedenle de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rotasını değiştirerek bu yılın sonlarında yeniden faiz artıracağını düşünüyoruz.” sözleri kaydedildi.

“Kilit risk, yetkililerin lirayı çok uzun süre tutması ve sonuç olarak dövizde daha düzensiz bir adaptasyona yol açması” diyen Tuvey, “Bu, Türkiye’nin büyük döviz borçları bağlamında özellikle acı verici olacak.” değerlendirmesinde bulundu.