Kategoriler
Emlak Haberleri

Kurdaki oynaklık bitmedikçe gayrimenkulde belirsizlik devam edecek

Döviz kurlarında sürmekte olan hareketlilik gayrimenkul piyasasında belirsizliğe sebep olmuştur. Bazı bölgelerde konut stokları azalmasına rağmen gün geçtikçe artan maliyetler sebebiyle yatırımcılar, yeni inşaatlar konusunda temkinli davranmaktadır. Yeni projelerin dışında devam eden inşaatlara mal alınmasında dahi güçlük yaşanmaktadır.

‘Aralıkta daha da yükselecek’

Karanbey İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özgenal, meydana gelen belirsizlik konusunda bilgi vermiştir. Özgenal; “Salgın sürecinde duran inşaatların da etkisiyle beraber 2020 ile bu yıl arasında bazı bölgelerde yüzde 100’e varan oranlarda fiyat artışları yaşanmıştır. Bu duruma dövizdeki hareketlilik de eklenince artışlar devam etmiştir.” dedi.

Özgenal, dövizin artmasıyla inşaat maliyetlerinin direkt yükseldiğini aktarmıştır. Ayrıca; “İnşaat maliyetleri geçen yılın ilk 9-10 ayına göre ortalama yüzde 45’e yakın bir artış göstermiştir. Bu durumda tabii ki konut satışlarında 2020’ye göre yüzde 20 azalmaya tekabül etmektedir. Her geçen gün maliyetler artmaya devam etmektedir. Tahmin ediyorum ki Aralık’taki maliyet artışımız yüzde 50’lere çıkabilir. Son gelen dolar farkıyla şu anda maliyetlerde ciddi bir artış gerçekleşmiştir.” şeklinde açıklamıştır.

2022’de düzelir mi?

Gayrimenkul sektöründe yaşanan belirsizliğin yeni yılda sona erip ermeyeceği ise merak konusu olmaktadır. Bu konuda ise Özgenal; “Türkiye’nin en büyük problemi doların oynaklığıdır. Yani bugün dolar 30 TL’ye otursa, bir süre bu şekilde gitse herkes fiyatlamasını ona göre yapar. Böylece malzeme fiyatları, konut fiyatları ona göre oturur. Herkes bütçesine göre alımını yapar. Ancak maalesef doları biz dengeleyemezsek bu durum 2022’de de düzelmez 2023’te de düzelmez.” şeklinde konuşmuştur.

Barış Özgenal, en büyük problemin dolardaki dalgalanmalar olduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca “Sabit bir yerde dursa rakam hiç önemli değil. Stabil bir şekilde bir süre gittikten sonra herkes fiyatlamasını ona göre yapar. O da biraz piyasanın açılmasını sağlar. Çünkü şu an kimse fiyatlandırma yapamıyor. Mal alamıyoruz. Yani biz inşaatlarımızda nakit paramızla mal alamıyoruz. Fabrikalar bize şu anda her gün güncel fiyat çekiyor ve mal vermekte zorluk yaşatıyorlar.” ifadelerini kullanmıştır.

Bölgelere göre değişiyor

Özgenal, konut talebinin illere göre farklılık gösterdiğini belirtmiştir. Ayrıca, “Misal İstanbul bölgesinde ciddi bir konut talebi var. Ancak konut stoğu yeterli derecede değil. Bunun dışında Bodrum bölgesinde de ciddi bir konut üretimi bulunmaktadır. Fakat fiyatlar çok artış göstermiştir. Adana bölgesinde ise çok ciddi konut talebi olmasına rağmen belediyenin imar düzenlemesinden dolayı merkezi yerlere konut yapılamamaktadır.” şeklinde konuşmuştur.

‘Gerekli adımlar atılmalı’

Barış Özgenal, piyasada meydana gelen problemlerin bir an evvel düzelmesini beklediklerini dile getirmiştir. Ayrıca şunları sözlerine eklemiştir; “Dilerim bu durumunuz bir an önce düzelir. Hükümetimiz bu durumla alakalı gerekli adımları atıp gerekli hassasiyeti gösterirse bizim şu kur dalgalanmaları biraz stabil hale gelirse, eminim ki piyasalar yeniden eski canlılığına kavuşacaktır. En kısa sürede bizler de işimize daha pozitif, daha aydınlık bakabilmek istiyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…