Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kuru kayısı ihracatında artış görüldü

Bu yılın ilk ayında 9 bin tonluk Malatya kayısısı ihraç edilerek Türkiye’ye 25,5 milyon dolar değerinde döviz girişi sağlandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayında, bin 300 tonluk kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 20 milyon dolar döviz elde edilmişti. Buna göre 2019 yılının ocak ayına göre 700 ton daha fazla kuru kayısı satılarak 5,5 milyon dolar daha fazla satıldı.

Geçtiğimiz yıl 110 ülkeye ihraç edilen Malatya kayısısı 2019 yılında 99 bin 666 ton satılarak toplam 253 milyon 500 bin dolar döviz kazanıldı. Bu yılın birinci ayında ise 9 bin tonluk kuru kayısı satılarak ülkeye 25,5 milyon dolar seviyesinde döviz kazanıldı.

Malatya’da yaklaşık 50 bin aile, geçimini kuru kayısısından sağlıyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya kayısısı ihracatının hem miktar hem de gelir olarak artmaya devam ettiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özcan “2019 yılı ocak ayında 8 bin 300 tonluk Malatya kayısısı ihracatı karşılığında 20 milyon dolar gelir elde ettik. Bu yılın ocak ayında ise 9 bin ton kuru kayısı ihraç ederek 25,5 milyon dolar kazanç sağladık.” dedi.

İhracat depremden etkilendi

Öte yandan kuru kayısı ihracatının söz konusu dönemde meydana gelen depremden etkilendiği belirtiliyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özcan, Sivrice’de meydana gelen depremin kuru kayısı ihracatını da olumsuz yönde kısmi olarak etkilediğini belirterek şubat ayında ciddi bir artış beklediklerini kaydetti. Özcan “Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi ilçelerinin yoğun etkilendiği bir deprem yaşadık. Ocak ayının son haftası işlerimizde kısmen yavaşlama oldu. O hafta da işlerdeki yoğunluk devam etseydi, geçen yılın ocak ayına göre 1000 tonluk bir fark oluşacaktı. Depremden dolayı bir haftalık kısmi bir etkilenme oldu. Malatya depremle ilgili yaralarını hızlı bir şekilde sarıyor. Şubat ayında kayısı ihracatında ciddi artış bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çin’e yönelik ihracatta durgunluk var

Avrupa’da Noel tatiline denk gelen dönemde, kayısı satışlarının ciddi oranda arttığını aktaran Ramazan Özcan, ithalatçı firmaların şubat ayına ilişkin siparişlerini ocak ayına çekmek zorunda kaldığını belirtti. Yeni tip koronavirüs salgınının Çin’e yönelik ihracatta durgunluk yaşattığını dile getiren Özcan, bu problemin de havaların ısınmasıyla beraber çözüleceğine inandıklarını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı