Kategoriler
Emlak Haberleri

Kuşadası salgın hastalık etkisinin ardından nüfus artışı yaşıyor

Kuşadası nüfus artışıyla 35 ili geride bıraktı. Türkiye’de turizm cennetleri arasında yer alan Kuşadası, koronavirüs (Covid-19) etkisiyle nüfus artışını sürdürüyor. Yazlıkçıların sosyal izolasyon çerçevesi altında ikinci adres olarak belirlediği ilçe genelinde yerli turistlerin kalıcı olma kararı aldığı belirtildi. Yapılan tespitlerde gelenlerin büyük bir kısmı İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan oldu.

Kuşadası nüfus artışıyla gündeme geldi

Turizmde önemli bir yeri bulunan Kuşadası şimdilerde nüfus artışıyla gündeme geliyor. 1 Haziran’da başlatılan yeni normalin ardından Türkiye’de iç turizmin kapıları açıldı. Bunu fırsat bilenler sosyal izolasyon çerçevesi kapsamında şehirden uzaklaşmaya karar verdi. Yazlıkçıların akın ettiği Kuşadası’nda kış aylarını geçirme hatta kalıcı olma kararının baskısı sürüyor. Yoğunluk olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan gelenlerin şehre geri dönmek istemediğine dikkat çekildi. Salgın hastalıktan korunmak ve izole yaşamlarını sürdürme istekleri doğrultusunda nüfus eylül ayı itibariyle 424 bine ulaştı. Yaşanan bu artışla birlikte ilçenin 35 ili geride bıraktığı söyleniyor.

Yazlıkçıların kalıcı olma kararı

İstanbul’dan Kuşadası’na yeni normalin etkisiyle haziran ayında geldiğini söyleyen emekli bankacı Zülfü Uçan, son 5 yıldır eşiyle birlikte ilçeye geldiklerinden söz ediyor. Salgın hastalığın artışının ardından İstanbul’a geri dönmek istemediklerinden bahseden Uçan, güvenli bir ortamın sunulduğu ilçede kalma kararı aldıklarını söyledi.

Daha önce Tokat’ta ikamet eden Hamdi Baştopçu ise salgın hastalığın başladığı günlerde devletin getirmiş olduğu tedbirler doğrultusunda evlerini kapatmaya zorlandıklarını ifade etti. Seyahat izninin çıkmasının ardından Kuşadası’na gelen aile bireyleri buradan bir yazlık aldıktan sonra yerleşme kararı aldı. Tokat’a geri dönmeyi düşünmediklerini söyleyen Baştopçu ailesi kalıcı yazlıkçılar arasındaki yerini aldı.

Emlak fiyatlarında beklenmeyen artış

Kuşadası’na yerleşme kararı veren yazlıkçıların ardından ev kiralamak veya satın almak isteyenleri kötü bir sürpriz bekliyor. Sahil Siteleri, Kadınlar Denizi ve Davutlar Mahallesi en çok tercih edilen bölgelerden olması nedeniyle fiyatlarda zam görüldü. Emlak fiyatlarındaki artış özellikle havuzlu bir villanın günlük kirasını 1200 TL’den 2 bin 500 TL’ye fırlattı. Apartman dairesini tercih etmek isteyen kiracıların ise büyüklük ve eşyalı durumuna göre en az 1500 TL’yi cepten çıkarması isteniyor. Ortalama fiyatlar 3 bin 500 liraya kadar yükseldi.

110 metrekare büyüklükteki bir dairenin fiyatı salgın hastalığın etkisinin ardından 200 bin TL artış yaşadı. 400 bin TL’den giden evlerin şimdilerde 600 bin TL’ye ulaştığı bilgisi alıcı kesimi hayal kırıklığına uğratıyor.

Esnaf yarar sağladı

Kuşadası’nda emlakçı danışmanı olarak hizmet veren Gamze Ermiş, yazlıkçıların kalıcı olma kararından sonra fiyatlarda artışların yaşandığını ifade ediyor. Kış döneminde konut sıkıntısı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunan Ermiş, durumun en çok esnafa yaradığı bilgisini paylaştı. Büyükşehirden gelenlerin kalıcı olma kararının ardından esnaf yaz ayı dönemi boyunca göremediği ilgiyi görecek.