Kategoriler
Ekonomi Gündem

Lira değer kazandı… Piyasa yorumları

Analistler, küresel piyasalardaki risk iştahının pozitif seyrettiğini bildirdi. Meksa Yatırım, ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını aktardı.

Piyasalarda ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin devam edeceğine yönelik haber akışının piyasalara olumlu yansıdığını ifade eden uzmanlar, liranın da toparlandığını kaydetti.

Analistler, ticaret görüşmelerine ilişkin bu haberler, dolar endeksinin (DXY)’nin aşağı yönlü hareket etmesini sağladığını belirtti. DXY, 100’ün altına indi. Uzmanlar, ons altın fiyatında ise güvenli varlık talebiyle sınırlı yükseliş yaşandığını ifade etti.

Lirada değer kazancı

Lira, dün pozitif yönde ayrışarak yüzde 1 oranında değer kazandı. Ziraat Yatırım, liranın değer kazanma eğiliminde olduğunu bildirdi. Ziraat‘in FX Bülteni‘nde liradaki kazanç eğiliminin gün boyunca sürebileceği tahmini yer aldı.

Ziraat Yatırım bugünkü bülteninde “…kurun 7,16 seviyesinin altında kalarak daha önce direnç olarak çalışan ve aylık ortalamanın da yakın seyrettiği
7,0 psikolojik seviyesine doğru düşüşünü devam ettirebileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lira karşısındaki Amerikan doları, serbest piyasadaki işlemlerinde; dünkü kapanışını yüzde 1,1 oranındaki değer kaybıyla 7,0978 seviyesinden gerçekleştirdi. Avro kurundaki azalış ise yüzde 0,71 oranında oldu. Ziraat Yatırım, olumlu risk iştahına karşı doların baskı altında olduğunu bildirdi.

Petrol fiyatı toparlanmayı destekledi

Meksa Yatırım, bugünkü analizinde, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomideki toparlanmayı desteklediğini belirtti. Meksa‘da Stratejist Zeynel Abidin Balcı, “Petrol tarafında ise Suudi Arabistan’ın fiyatları arttırması ve Çin’in deniz aşırı petrol talebinin yükselmesi toparlanmaya katkıda bulundu. İç gündemde ise Dış piyasalardaki olumlu havaya rağmen Borsa İstanbul daha zayıftı. Döviz kurları ile Borsa İstanbul arasında son günlerde korelasyon zayıfladı.” açıklamalarını yaptı.

Saat 12.50’de DXY, 0,126 puanlık düşüş ve yüzde 0,13 oranındaki azalışla 99,775 seviyesinde bulunuyor. VIX oynaklık (volatilite) endeksi ise 3,99 düşüşle ve yüzde 11,69 oranındaki azalışla 30,13 seviyesinde yer alıyor.