Kategoriler
Gündem

Lira karşısındaki dolar ne kadar kazandı? Dövizdeki kapanışlar

Lira karşısındaki dolar kurunun haftalık kazancı, yüzde 4,43 oranında oldu. ABD doları, aylık bazda yüzde 6,23 oranında değer kazandı. USDTRY paritesi, yılda yüzde 33,2 oranında artış gösterdi.

Lira karşısındaki avro, haftalık bazda yüzde 3,98 arttı. Lira karşısındaki aylık bazdaki kazancı yüzde 9,69 oranında olan euro, bir yıl içinde yüzde 39,02 yükseldi. Lira karşısındaki sterlinin haftalık kazancı, yüzde 4,28 oranında oldu. Aylık bazda yüzde 10,01 oranında artan İngiliz sterlini, yıllık olarak yüzde 43,02 oranında artış gösterdi.

Döviz kurları kapanış seviyeleri

Dolar, serbest piyasayı, 7 lira 29 kuruştan kapattı. Euro kurundaki kapanış, 8 lira 53 kuruştayken gerçekleşti. Pound ise kapanışta 9 lira 50 kuruşta bulundu.

Geçtiğimiz haftanın en fazla kazandıran yatırım araçları da Rus rublesi oldu (RUB). RUB, haftalık bazda, yüzde 4,28 arttı. RUB birimini Norveç Kronu (NOK) takip etti. NOK, kapanışta, haftalık bazda yüzde 3,85 değer kazandı. Dördüncü sırada ise İsveç Kronu (SEK) geldi. Lira karşısındaki SEK, haftalık bazda yüzde 3,65 oranında değer kazandı.

Türk lirası değer kaybetti

Döviz ve altın, art arda rekora imza attı. Küresel çapta zayıflayan dolar, Türk lirası karşısında yükseldi. Gelişmeler, tepkiye neden olurken lira karşısındaki Amerikan doları, haftanın son gününü de kazançla kapattı.

Türk lirası, gelişen ülkelerin para birimlerinin arasında negatif ayrıştı. Yükselen risk primi de kurdaki yükselmenin nedenlerin biri. 24 Temmuz’da 482,28 puanda olan beş yıllık risk primi, 4 Ağustos’ta 541,46 seviyesine tırmandı. Prim, 595,42 seviyelerinde haftayı kapattı.

Türkiye ekonomisi şoklara karşı savunmasız

Yeni koronavirüs salgını sürerken Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye hakkında, dış finansmana olan büyük ihtiyacın, görece düşük olan rezervlerin şoklara karşı ülke ekonomisini zayıf bıraktığını kaydetti.

IMF, “Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi” başlıklı raporunda, ülkenin dış pozisyonuna ilişkin belirsizliklerin yüksek seviyede olduğunu belirtti.

Kaynak: Döviz.com, Investing.com, Taşınmaz Haber

Altın ne kadar kazandırdı? Kapanış fiyatları ve değişim yüzdeleri