Kategoriler
Emlak Haberleri

Lise mezunu olmayan ve staj yapmayanlar emlak işletmesi açamayacak

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre lise mezunu olmayanlar, emlak işletmesi açamıyor. Lise mezunu olup emlak işletmesi açacakların da mesleki yeterlilik belgesi almanın yanı sıra eğitim alıp staj yapması gerekiyor.

Bugün yayımlanan yönetmeliğe göre artık yetki belgesi bulunan kişiler emlak aracılığı yapabiliyor.

Emlak işletmeleri başka faaliyette bulunamayacak

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, emlak işletmelerinin artık taşınmaz ticareti hizmetlerinin dışındaki ticari faaliyetlerde bulunamayacağını aktardı.

Dernek Başkanı Akdoğan, ayrıca, müteahhitlerin de kendi adlarına kayıtla gayrimenkullere yönelik satış ve kiralama işlemlerinin dışında farklı taşınmazların satış veya kiralanmasına aracılık edemeyeceğini kaydetti.

Yetkisi olmayan emlak işletmeleri ilan veremeyecek

Akdoğan’ın aktardığı bilgilere göre emlak işletmelerinin de alım, satım veya kiralama da yetkisi olmadığı taşınmaza yönelik ilan veremeyeceğini dile getirdi. Ayrıca, ilanlarda artık yetki belgesi yer almak zorunda. Buna göre emlak işletmeleri, alım, satım veya kiralamaya yönelik verdiği ilanlara yetki belgesi numarasını ve iletişim bilgilerini de ekleyecek.

Hakan Akdoğan, ayrıca, “Verdikleri hizmet nedeniyle edindikleri bilgi ve belgeleri, yetkilendirme sözleşmesinde belirtilen esaslar dışında açıklayamayacaklar. Aldıkları her teklifi ve karşı teklifi, hizmet verdiği kişilere doğru ve objektif bir şekilde en kısa sürede yazılı olarak veya elektronik ortamda sunacaklar. İlanlarında yetkilendirme sözleşmesine aykırı hususlara yer vermeyecekler.” ifadelerini kullandı.

En az 100 saatlik eğitim

Bir emlak işletmesine yetki belgesi verilebilmesi için meslek odasına kayıtlı olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, işletmede görev alan emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor.

Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre sorumlu emlak danışmanlarının ise 18 yaşını doldurup en az lise mezunu olmuş olması gerekiyor. Ayrıca, görevli emlak danışmanlarının “İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması…” da gerekiyor.

Öte yandan emlak danışmanlarının Millî Eğitim, üniversite veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum ya da kuruluşlardan taşınmaz ticaretine yönelik eğitim alması gerekiyor. Bu eğitimin asgari süresiyse 100 saat olması gerekiyor.