Kategoriler
Emlak Haberleri

Lüks konut alıcısının profili değişti

Türkiye’de lüks konut ilgisi her geçen gün daha da artmaktadır. Gösterilen Taleple beraber lüks konut algısı da değişmektedir. Eskiden yalnızca fiyatı baz alan konutlar lüks kategorisinde sayılmaktaydı. Fakat artık alıcısına ayrıcalık ve prestij katan konutlar lüks olarak öne çıkmaktadır. Bu değişimle beraber lüks konutlar, satışın yanı sıra A plus müşterilere sunulan üst düzeyde ve kaliteli bir hizmeti de gerekli duruma getirmektedir. Son zamanlarda Türkiye’de artan lüks konut ilgisi, bu konuda hizmet veren danışman sayısını arttırmıştır. Ayrıca lüks konut alıcısının taleplerini karşılama hususunda müteahhitler, iç mimarlar, dekoratörler, lüks mobilya üreticileri yaptıkları işe her gün yeni bir özellik eklemektedirler. Böylece müşteriyi daha özel hissettirmenin peşindeler.

Lüks konut alıcıları için en önemli üç öncelik

Milliyet’ten Nilüfer Kas’ın haberine göre, Lüks konutlarla ilgilenenlerin bazıları villa, bazıları çiftlik, bazıları malikane, bazıları ise yalıda oturmayı tercih etmektedirler. Söz konusu olan lüks konut alıcılarıyla ilgili uluslararası araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalarda lüks alıcılar için en önemli üç öncelik bulunmaktadır. Bunların arasında müstakil ev yüzde 97,5 oranıyla birinci sırada yer almaktadır. Lüks alıcıların yüzde 38’i evi taşınmaya hazır olarak görmek ve satın almak istemektedir. Birçoğu da kendi zevki ve ihtiyaçları gereğince mimarlarla çalışmayı tercih etmektedir. İki yıldan daha uzun tadilatı süren, inşaat malzemelerinin önemli bölümü ithal olan, mobilyaları kişiye özel üretilen lüks konutlar bulunmaktadır. Araştırmada var olan konutlarından daha büyük konut arayanların oranı ise yüzde 28 civarındadır. Bu oran yaş aldıkça tam tersi işlemektedir. Daha yalın ve küçülmeye giden ama manzara ve lokasyondan taviz vermeyen müşteri kitlesi de bu grubun içinde bulunmaktadır.

Varlık sahibi alıcılar güvenlikli ve sağlıklı ortamının haricinde mahremiyet veren gayrimenkullere daha fazla ödeme yapabilmektedirler. Yeni dönemde lüks konutlara olan talebin artmasında pandemi döneminin de etkisi bulunmaktadır. Bu dönemde tatile ya da alışverişe harcama yapmayan hane halkı tasarruflarının geçtiğimiz yıllara göre artması ve bu tasarrufların lüks mülklere yönelmesinin de büyük payı bulunmaktadır. Salgında evden çalışma ve uzaktan eğitim, insanlara sadece tatil fırsatı sağlamakla kalmamıştır. Tatil köyü yaşam tarzının fırsatlarından yararlanma esnekliğini de sağlamıştır.

Lüks konut alıcıları arasında çarpıcı değişiklikler

Son zamanlarda satılan konutlardaki lüks-normal mülk oranı lüks konutlardan yana artış olması dikkat çekmektedir. Bu nedenle lüks pazarın nabzını iyi tutmak gerekmektedir. Lüks konut alıcıları arasında çarpıcı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Alıcının yaşı, zevkleri ve lüks kriterlerini belirleyen en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Misal orta yaş üstü lüks konut alıcıları evde konfor ve güvene önem vermektedir. Bunun yanı sıra gençlerin tercihi akıllı konutlar olabilmektedir. Bu genç grup konutlarını cep telefonlarından kontrol etmekten keyif almaktadırlar. Eğer lüks konut alıcısı aile ise bölgedeki özel okulların, spor salonlarının nerede olduğuyla yakından ilgilenmektedirler.  Pek çok lüks konut alıcısı golf sahaları, tenis kulüplerine veya doğanın içinde at binebilecekleri parkurlara yakın olmak istemektedir. Alıcı müşterinin teknesi varsa marinaya yakın bir yerde oturmayı tercih etmektedir.  Denizaşırı mülklere artan ilgiyle beraber lüks alıcılar daha çok açık hava yaşam tarzına ilgi duymaktadır. Ayrıca alıcılar yüzme havuzları ve plajlara erişimi olan konutlara da büyük ilgi göstermektedir.

Lüks konutlarda fiyatlar arttıkça seçicilik ve kıstaslar daha niş alanlara kaymaktadır. Bazıları için mutfakta kullanılan tezgâhın rengi önemlidir. Böylece bu gruptaki müşteri mutfak tezgahının markasına, antibakteriyel olup olmadığına, klozetlerin ısıtmalı olmasına, tüm elektrik ve ısıtma-soğutma sisteminin oda bazında açılıp kapatılma seçeneğinin varlığına önem vermektedir. Lüks konut satışında görsellik de oldukça önemlidir. Zaman herkes için çok değerli ama parası çok olan için daha değerlidir. Bu sebeple yüksek fiyatlara satılan mülkleri önce fotoğraf ve videolar sattırmaktadır. Konutta bulunan havuz, kış bahçesi, şömine, ışıklandırma, manzara gibi ayrıntılar mülke değer katmaktadır. Önümüze gelen fiyatlar ve piyasa lüks mülklerin ileriki yıllarda hareketli bir dönem yaşamaya hazırlandığını söylemektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version