Kategoriler
Ekonomi Gündem

Lüks konutlara ek vergi geliyor

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edilirse birçok alanda düzenleme getirecek. Meclis’e sunulacak olan Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı’nda Kurumlar Vergisi’nin düşürülmesi, Gelir Vergisi’nin ise artırılması yer alıyor.

Değeri 5 milyon lirayı aşan lüks nitelikteki konutlardan yüzde 1 oranında vergi alınacak. Bu konutlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün İnternet adresinde açıklanacak. Ayrıca, konut sahiplerine de bilgi verilecek.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; değeri 5 milyon lirayı aşan lüks nitelikteki konutlardan yüzde 1 oranında vergi alınacak. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemeler sonucu binaların vergi değeri belirlenecekken cumhurbaşkanının 5 milyon liralık tutar ile yüzde 1 oranındaki vergi tutarını iki katına çıkarmaya ve tutarının yarısına kadar indirmeye yetkisi olacak.

Değeri 5 milyon lirayı aşan bu konutlar, ortak mülk olsa bile matrah tespitinde gayrimenkulün değerinin toplamı esas alınacak. Mülk sahipleri ise hisse oranlarına göre vergi ödeyecek.

İtiraz süresi 15 gün olacak

Konut sahibine Bakanlığın tebliğinden itibaren 15 gün içinde genel müdürlüğe itiraz edilmezse konut değeri kesinleşecek. Kesinleşen bu değerler ise her yıl değerleme oranının yarısı oranı kadar yükseltilecek.

Müteahhitlerin elinde bulundurduğu ve henüz satmadığı 5 milyon lira ve üstündeki değere sahip konutlar ise kullanıma açılmadığı takdirde vergiden muaf tutulacak.

Değerli konut vergi yükümlüleri kimler olacak?

Mülkün sahibi, mevcutsa intifa hakkı sahibi; eğer her ikisi de yoksa malik sahibi gibi tasarruf edenler değerli konut vergisi ödeyecek. Yalnızca emekli maaşı olanlar ve hiçbir geliri olmayan vatandaşlar tek meskenleri için bu vergiden muaf tutulacak.

Teklif kabul edilirse Genel Müdürlüğünce yapılan tespitler sonucunda belirlenen değerden az olmamak kaydıyla tapu harcı “gerçek değer ve iktisap bedeli” üzerinden ödenecek. Eğer bu bedelden daha düşük bir değerden ödeme yapıldığı tespit edilirse bu kişilere aradaki farkla beraber yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası uygulanacak.