Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Maaş zammı Hakem Kuruluna taşındı

Sonuca varılamayan memura maaş zammı müzakereleri Hakem Kuruluna taşındı.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile yaklaşık 2 milyona memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan görüşmelerde anlaşmaya varılamamıştı.

Beşinci Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine yapılacak maaş zamlarında anlaşmaya varılamamıştı. Hükûmetin teklifinin ikisi de 2020 ve 2021 yıllarının enflasyon beklentilerinin altında olduğu gerekçesiyle Memur Sendikaları Konfederasyonu tarafından reddedilmişti.

Üçüncü bir maaş zammı teklifinin gelmesi talep edilirken beklenen teklif hükûmet tarafından gelmemişti. Bunun üzerine Memur-Sen üyeleri Ankara’da eylem yapmıştı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın konuyu hakem heyetine taşımak istemediklerini; sorunun pazarlıkla çözülmesini istediklerini belirtmesine rağmen Kamu İşveren Heyeti, konuyu Hakem Kuruluna taşıyacak.

Memura maaş zammı Hakem Kurulunda

Memura maaş zammı konusunun bugün Hakemler Kuruluna taşındığı Bakan tarafından basın toplantısında bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hükûmet’in kamu personellerine yönelik “gelenek” olarak nitelendirdiği maaş zammı politikaları hakkında “Kamu personeline ilişkin harcamaların bütçede artan payına rağmen, iktidarlarımız boyunca kamu çalışanlarına ve emeklilerine enflasyon göz önünde bulundurarak maaş artışı yaptık ve enflasyona ezdirmeme geleneğimizi yürüttük.” sözlerini kullandı.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak toplamda en az yüzde 20 oranında bir zam teklifi gelmediği sürece hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

“Müzakereler devam ederken, maalesef kamu görevlileri sendikaları heyeti, 2020-2021 taleplerini daha da yükselterek ortak noktada buluşma ihtimalini zayıflattı.” diyerek anlaşmaya varılamamasının sebebinin kamu görevlileri sendikaları heyetinin teklifi olduğunu ifade eden Selçuk, kamu işveren heyetinin müzakereleri titizlikle yürüttüğünü ve müzakerenin sonuçlandığını söyledi.

Uzlaşmazlık durumunun sözleşmelerin doğal bir parçası olduğunu aktaran Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, konunun Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna taşındığını belirtti.

Beşinci Toplu Sözleşmesi kapsamındaki müzakereler 1 Ağustos’ta başlamıştı.