Kategoriler
Gündem

Mahkemeden Kanal İstanbul kararı

TMMOB bünyesinde yer alan meslek odaları, Kanal İstanbul için düzenlenen protokolün hukuka uygun olmadığı için reddedilmesi yönünde mahkemeye dilekçe sundu. İstanbul 8. İdare Mahkemesi ise dava dilekçesini reddetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığının düzenlediği Kanal İstanbul projesi için iş birliği protokolünün İstanbul 8. İdare Mahkemesi, hukuka uygun olduğuna hükmetti. 

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odasına (TMMOB) bağlı dokuz meslek odası, söz konusu iş birliği protokolünün iptali istemiyle 2018 yılında İstanbul 8. İdare Mahkemesinde dava açtı. Meslek odalarının mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde protokol içeriğinin uluslararası niteliğindeki tüm sözleşmelere, Anayasa’ya ve Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğu; protokolün uygulanmasının tarım alanlarının ve karasal ekosistemin geri dönülemez zararlar vereceği, ayıca, doğal ve arkeolojik sit alanlarının ve tabiat parklarının yok olacağı kaydedildi.

Dokuz meslek odasının sunduğu dava dilekçesinde; protokol kapsamında taraflara verilen görevlerin de hukuka aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede; protokolde yer alan proje alanının, rezerv alan dışında sınırları henüz belirlenmemiş bir alanı gösterdiği, dolayısıyla, bağlı olduğu hukuki rejimin belli olmadığı bir alanda tüm planlama yetkisinin davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiği belirtildi.

TMMOB‘un dilekçesi reddedildi

TOKİ’nin yükümlülükleri belirlenirken uygulama çalışmaları için harcanan bedellerin ayni veya nakdi gayrimenkul olarak mahsuplaştırıldığı belirtilen dilekçede bir taşınmazın başka bir idareye devrinin mahsuplaşma yöntemiyle yapılamayacağını; bu tür işlemlerin Kamulaştırma Kanunu uyarınca gerçekleştirilebileceği, ayrıca, mal ve hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu’nda yer alan hükümlerin kapsamında uygulanabileceği savunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve dönemin İBB yönetimi; usule yönelik ehliyet yönünden, esasa yönelik de hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddedilmesini talep etti. İstanbul 8. İdare Mahkemesi ise protokolün iptali istemiyle açılan davayı oy birliği yaparak reddetti.